View Single Post
Eski 05-06-2016, 12:52   #334
Sûz-i Dilârâ
Ağaç Dostu

Sûz-i Dilârâ's Avatar

Giriş Tarihi: 11-10-2007
Öncelikle şunu söyleyeyim plumeria dona dayanıklı değil ve Türkiye geneli güney kıyıları hariç saksıda yetiştirilmeli. Kasım ayı gibi uykuya yatırılabilir, saksıdan çıkarılıp çıplak kök olarak da gazeteye sarılı vaziyette bekletilebilir deniyor ama ben buna cesaret edemedim hiçbir zaman. Saksılı olarak ışık alan ısıtmasız iç mekânda dondan korunaklı olarak uyutulmalı ve uyku döneminde su verilmemeli.

Ben burası için şubat ayı gibi sulamaya başlıyorum. Geçen yıl şubat ayında üstten 20-25 cm'lik çelik almış dikmiştim, tutmuştu ve çok da güzel gelişti.

Geçen yıl güney balkonumda dışarıda tutmuş ve çok az az arada bir sulamıştım, şubattan sonra havalar soğuk gitmeye devam edince suyunu yine az az verdim. Sapasağlam kaldı ve aldığım çelik de çok sağlıklı bir şekilde büyüdü.

Bu sene aşırı soğuklarda korumak için evin salonuna (ışıksızdı) aldım, 2-3 hafta kadar orada kaldı. Tamamen yapraklarını sarartıp çürür gibi oldu. Apar topar güneşe aldım tekrar. Sonra da şubat ayında yine çelik kestim tepesinden bir türlü hareketlenme olmayınca da güneşten gölgeye çektim(sabahları belki yarım saat teğet güneş alıyordu) toparlandı şükür.

Balıkesir şartlarında kışın plumerianın içeriye alınması ve su verilmemesi gerekir bence uyku döneminde.

Ben sizin yerinizde olsam saksıyı boşaltır, kökleri bir kolaçan ederdim. Sağlamsa, gövdedeki hastalıklı gibi görünen kısımları temizler, çelik alır diker, kalan kısmı da yine ayrı temiz topraklı bir saksıya geçirirdim. Sonra gölgede su vermeden bir müddet bekletir sonra az su verirdim. Sonra da beklerdim, sonuç ne olacak diye. Biraz sabır isteyen bir süreç ama sabretmeye çok alışkın bir topluluk olduk bu sitede

Yarı sukulent bitki olduğundan fazla sudan hoşlanmıyor, kökleri su içinde, çamurlu kalmayacak ama toprağı tamamen de kurutulmayacak.

Bazen bitkilerimizde böyle durumlar oluyor. Ben çiçeği geçtim, bazı bitkilerim hayata dönsünler yeter. Bu plumeria yıllardır bende, çiçek miçek görmedim. Sağlam kalsın yeter, zamanı gelince çiçeklenir.

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön