Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gilan
Bunu tam anlamadım. Magnolia grandiflora koccaman bir ağaç. Bodur tutulsa bile küçük çardakta nasıl olacak?
Tilia ne diye baktım, o da sanki ıhlamur gibi görünüyor. Öyleyse o da bir ağaç. Hem de çardağa ihtiyaç duymayacak kadar dona dayanıklı. 
|
Magnolia'yı espalier dedikleri şekilde ve bodur tutabilir miyiz, bunu deneyeceğim. Tilia(ıhlamur)'yı da magnolia yanına tavsiye edilen bir ağaç olduğu için düşünmüştüm ama haklısınız, dediğiniz gibi o dona dayanıklı ve üstelik rüzgara da dayanıklıymış. İkinci küçük çardak kuzey rüzgarına açık kalacağı için orada bir leylak geçiş koridoru oluşturmayı düşünmüştüm, şimdi bu koridor için ıhlamur düşünmeye başladım. Küçük çardağa dona dayanıklı bir ağaç dikmek hem ağaca hem çardağa haksızlık olur. Magnolia'yı 'little gem'inden dikmek bodur tutmayı kolaylaştırabilir.(?) Sizin yaptığınız çeviriye göre meyve ağaçları istenen boyda tutulabiliyor, magnolia buna dayanabilir mi, en azından denemiş olurum. Murat Pilevneli'ye göre budamaya dayanıklı imiş.
Fotoğrafta pek belli olmuyor, ilk küçük çardağın devamında beton bir alan var, (oraya ardiye yapılacak ve ikinci küçük çardak da bu fotoğrafta görünmeyen sağ tarafa yerleştirilecek) bu alanın üstüne taşmış toprak kısmın, rahat geçilebilecek şekilde tesviye edilmesi gerekiyor. Tesviye edildiğinde, karşıda yukarıda kalacak toprak önüne taşlardan bir set oluşturulacak, bu setin üst tarafına ıhlamur ve birkaç rüzgar ağacı daha dikilirse, hem rüzgar manolya önünden kesilmiş olur hem de ıhlamurun dökülen yapraklarını manolya dibinde toplamak kolaylaşır. Ihlamur yaprakları manolyaya faydalı imiş okuduğuma göre.
Sevgili gilan, fakirin ekmeği umut, olmasını ümit ediyorum