View Single Post
Eski 03-06-2016, 01:24   #22
Lilium
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ihvan Mesajı Göster
Alıntı:
ben hobi olarak ilgilenmekten ziyade maddi getiri amaçlıyorum
Türkiyede bahçede 5 yıl sonrası için Maddi getirinin hesabını kimse yapamaz, yapıyorsada mutlaka bakanlıklara da bir adam yetiştirmesi lazım ki, ceviz italatını yasaklayıp fiatları yüksek ya da kazançlı bir fiatlarda tutabilsin.

Alıntı:
İki tane ziraat mühendisi arkadaşımdan fikir aldım özellikle biriyle bugün görüştüm ceviz konusunda Aksarayda özel eğitime katıldığından falan da bahsetti. Her iki arkadaşım da bu işe girişmenin mantıklı olduğunu söyledi
Tabi ki mantıklı onlara iş çıkacak. Ben olsaydım sizin yerinize şu soruyu sorardım, Siz ziraat mühendisisiniz bu işi biliyorsunuz niye yapmıyorsunuz da bana akıl veriyorsunuz? Ve ya yapıyorsalar bunun mantıklı olduğu kanaatine hangi sonuca göre bunu söyleyebiliyorlar.

Alıntı:
bugün görüştüğüme masrafların çok olduğu söyleniyor yıllık 10-15 bin gibi maliyet çıkarıyorlar dedim çok şaşırdı ve bakımının çok zor olmadığını söyledi
Neyin maliyeti 10-15 bin belirtmemişsiniz? 1 dölümün mü? 70 dölümün mü?

Bakınız bu gün trakyadan döndüm trakyada bakımlarını üstlendiğim 3 bin ağaçlık 2-3 büyük bahçeler var ve dün bu konu üzerinde biraz görüş alış verişi yaptık iki bahçe sahibinede sordum ikisinin de bu yıl 4 cü yılları ve bu güne kadar harcadıkları para hemen hemen aynı. ne kadar mı, 1 milyon Tl yani eski parayla 1 tirilyon. ve zaman zaman kendileride çalışıyor. Ve bunlar daha yetiştirme safhasındalar daha hasat safhasına geçmediler hasat safhasının da bir maliyeti olacaktır.

Alıntı:
velhasıl bence mümkün hocam ama ceviz olur ama badem olur belirtilen yıllık giderlerden çok daha ekonomik bir şekilde bakılabilir bence saygılar...
Velhasıl, bu işler velhasıl bence mümkün demekle olmuyor, toprak, su, arazi yapısı, hastalıklar, hatalar, (Vs) gibi faktörler maliyetleri artırır düşürür, öyle masa başı fizibilite raporlarıyla hareket ederseniz hata yaparsınız, tüm her şeyi iyi etüt edip hesap edip hesapta olmayan riskleri de düşünmek gerekir, Hadi diyelim ki tüm bunları yaptınız her şey yolunda gitti ve sizin hesabınız doğru çıktı, ürünü sağlıklı yetiştirebilecekmisiniz don vurdu, dolu vurdu, hastalık vurdu, bunlara garanti verebiliyor mu o arkadaşlar. Hadi diyelim ki, bu safhayı da atlattınız ve her şey yolunda gitti ürünü yetiştirdiniz, sağlıklı bir şekilde hasat edip kurutabilecekmisiniz? Hadi bunuda yaptığınızı varsayalım pazar, fiat, garantisi veren bir yer var mı? Vallah varsa ben burdayım hemen hasatı yapayım vereyim. Ha sorarsan pazar var ve hemende alırız derler, kaça? 3 liraya 5 lira ya, ve bu fiatın da seneye garantisi de yok, türkiyede hiç bir şeyin garantisi olmadığı gibi.

Bu işi doğru yapanlar belki para kazanacaklar belkide deli para kazanacaklar bunu kimse bilemez. Ama bildiğim bir şey var ki, bu işi doğru yapmayanlar doğru yerde yapmayanlar ve ya bahçelerine bakmayanlar duvara toslayacaklardır.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön