View Single Post
Eski 30-05-2016, 23:52   #24
ihvan
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 30-05-2016
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi musculus Mesajı Göster
1. 70 dönüm yere bine yakın ceviz ekersiniz.Sadece fidan parası 15-20 bin tl tutar.
2. Bol suyunuz yoksa hiç uğraşmayınız.Bol su maliyetide kuyu veya sondaj için 15-20 bin lirayı bulabilir.
3. Fidan,zirai ilaç ve gübre,alet ve ekipman satanlar şöyle derler.1000 ağaç 10 ar kilo bile verse 10 ton ürün yapar.25 tl den 250 bin tl eder. Bu da o sene ve bu para her sene artar der. Peki bu kadar para varda bu işi siz neden yapmıyosunuz diye sorsanız. (İçinden) Ben enayi değilim der.
4.Ben 7 yıldır ceviz işiyle uğraşmaktayım. İlk dört yıl cevizlerde meyve olmadı.5-6-7.seneler de cevizler güzel oldu ama kırağı ve doludan ürün olmadı. Zaten olsaydı cevizde 25 tl değil 10 tl anca olurdu.
5.Cumartesi-Pazar gitmekle değil her gün cevizin içinde olmalısınız. İlkbahar ve sonbahar olmak üzere 2 şer sefer sürmek ve bordo bulamacı uygulamak,mayıs ayından itibaren en az 3 kez mantar ve inteksitisit, haziran,temmuz,ağustos aylarında 3 er kez kaolin kili ve koyun keçi gübresi vermeniz gerekiyor. Diğer meyveleri hemen satarsınız, cevizi yeşil kabuğundan ayırmanız ve kurutmanız gerekir. Kabuklu bekletirim istediğim fiyata satarım diyebilirsiniz. Bekleyebilecek kadar zenginseniz sorun yok.
6.İşin özü şu. Çoğu ceviz ya da herhangi bir meyve farketmez, ( beni dinlemeyecekler olmalarına rağmen yine de yazayım) para kazanacağım diye türkiyede bu işe girmeyiniz.
7.7 sene sonunda 5 dönüm 60 ceviz ağacından aldığım para bin tl civarında. Masraflarımı yazmayayım Bu güzel para derseniz siz bilirsiniz.

Öncelikle çok teşekkür ederim zahmet edip uzun uzun yazmışsınız. Ben köylü çocuğuyum toprakla uğraşmayı çok severim ama bu işe yönelme sebebim öncelikle para kazanmak ama kesinlikle ihtiraslı bir şekilde değil küçük bebeğim var inşallah Allah isteyen herkese nasip etsin onun geleceği için düşünüyorum Allah izin verirse.

Bu şekilde olmasa bile sadece hobi olsun diye kimsenin o kadar anlattığınız gibi zahmetli bakım işlerine girişeceğini düşünmüyorum. Sizin amacınız ne mesela beklentiniz ne madem para kazanmak asıl amacınız değil bırakın doğal olarak yetişsin gübre ilaç falan uğraşmayın (bizim yaylamızda yaklaşık 25-30 yaşında 5 adet ceviz ağacımız var en ufak bir bakım görmüyor buna rağmen 4 aileye aylarca yetecek ceviz veriyor)
Üstelik siz zarar ediyorsunuz ben anlamıyorum zarar ettiğiniz bir işi hobi olarak veya para kazanmak dışında ne denirse artık yapmak bana pek mantıklı gelmiyor...

Bence toprakla, tarımla uğraşan kimse hiç değilse uzun vadede zarar etmez teknik konularda burdaki herkes benden daha bilgilidir ama bence mesela ceviz ne aralıklarla dikersen dik ne kadar masraf edersen et istersen 10 yaşındayken dönüm başına 70-80 kilo mahsul al uzun vadede mutlaka karlı çıkarsınız sizin anlattıklarınızı herkes dinleyecek olsa kilosu 10 tl 25 tl ye bulmak bir kenara dursun altın değerinde olur ceviz çünkü kimse uğraşmaz bu işte kar yok der...
Bence güzelim memleketimizin bir karış toprağı bile başı boş kalmamalı.
Mesela soğuk yerde yaşıyorsanız don riski yüksekse ona göre soğuğa dayanıklı ürünler ekebilirsiniz yani sizin için değil genel olarak söylüyorum. Ama toprakla uğraşan bence kesinlikle uzun vadede zarar etmez...
Ya tavsiye istedim zahmet edip cevap verdiniz bir dokunup bin ah işittiniz kusura bakmayın üslubum kırıcı olduysa ama kesinlikle kırmak değil amacım sadece biraz iyimser olmak gerektiğini düşünüyorum belki sizin belli bir dönem bulunduğunuz yerde iklim koşulları çok sert geçti veya bütün teknik bilginize özenli bakım yapmanıza rağmen bir yerde yanlışlık oldu veya bir aksilik bunlar olabilir bence siz de iyimser olmayı deneyin

Mesela benim gibi bilgi fakiri cahil biri denk gelip fikir danışırsa tarlasının olduğu bölgede en çok ne yetiştirildiğini sorun iklimini sorun gerekirse başka bir ürüne yönlendirin. Para için yapılabilir ki bence forumdakilerin büyük çoğunluğu öncelik para için burda fikir alışverişi yapıyor bu da çok normal ama Allah şaşırtmasın kimseyi parayı amaç yapmamak lazım.

ihvan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön