View Single Post
Eski 26-05-2016, 18:59   #64
sagol
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Çeliklediklerimden fotoğraf çekmemişim ama daha olgunlaşmamış bir taneyi çıkarıp fotoğraf çektim fikir versin diye.

Çelikleme genelde 3 gruba ayrılıyor

Karışım: perlit kum karışımı, sadece perlit, spagnum yosunu gibi su tutucu ortamlarda köklendiriliyor. %50 Perlit, %50 odun kömürü tozu daha iyi oluyor çünkü mantar oluşumunu da önlüyor.

1. O yılın sürgününden çelikleme (Softwood cuttings)

haziran ayına kadar olgunlaşan sürgünlerden genelde 15 cm kadar(5 göz) çelikler alınıp verev kesiliyor ve 2veya 3 göz yukarıdaki gibi nemli bir karışıma daldırılıp köklendiriliyor. Bu en incelerde artı yapıp araya birşey koymak zor çünkü zaten çok inceler. Köklendirme hormonu kullanılırsa başarı olasılığı artar.

2. Bir önceki yılın sürgününden veya o yılın sürgününden sonbaharda(eylül-ekim) çelikleme(semi-hardwood cuttings)
Bu durumdaki sürgünler tam odunlaşmasa da odunsu bir durumda oluyor, yine 15 cm kadar(5 göz)verev kesip yukarıdaki gibi nemli bir karışıma daldırılıp köklendiriliyor. istenirse alttan artı yapılıp araya kibrit çöpü felan konabilir.
Köklendirme hormonu kullanılırsa başarı olasılığı artar.

3. 2 yıllık sürgünlerden(hardwood cuttings)
Bu biraz daha zor. Genelde ağaç uyurken çelikler alınıyor. Bunda artı şeklinde açıp kabuğu soyulmuş bir dal parçası konularak genişletme yapılabiliyor(aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi)

Ben genelde direk bahçede çelikliyorum tütma yüzdesi azalıyor. Bahçede her gün çim sulaması yapıldığından nemli tutabiliyorum ama kediler, rüzgar, top çarpması.. gibi dış etkenler fazla oluyor.

Bir kapta yapılıp nemli(fazla su olmayacak mantar olur) ve oda sıcaklığında (20 derece gibi) tutulabilirse başarı artar. Üzerini siyah bir poşetle örtün bir yerinden az açık olsun.

Bir diğer yol 2-3-4 hafta nemli ortamda tutup callus oluştuktan sonra(köklenecek yerde beyaz kabuk gibi birşey) kum, torf karışımına dikmek(yine nemli tutulacak, su birikmeyecek), üzeri siyah bir poşetle örtülüp kenarından biraz açıklık bırakılacak.

Süre için bir şey söylemek zor, ağacın türüne göre değişiyor. Ficusta 1-1.5 ay gibi. Karaağaçta da çok uzun sürmüyor. Alıçta aylar sürüyor. Bazı türlerde kalınlık arttıkça başarı artıyor(yayılıcı ardıç, begonvil, incir..)


Not: düz çelikten yapılabildiği gibi, ters T şeklinde yapılırsa da nebari oluşmasına yardımcı oluyor ve daha kolay köklenebiliyor.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi boguz Mesajı Göster
Sn.sagol
Varsa resimleri bizimle paylaşabilirseniz aslında daha detaylı öğreniriz bizde.
İlgili linkten okudum ben ama sonrasını resimlememiş adam, nasıl ne kadar sürede oluyor merak ediyorum

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg DSC_0002-1 çelik.jpg (35.1 KB, 153 views)
sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön