Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine
Ayrık otları!.. Nasıl yok edebiliriz? Yol yol, kopart kopart bitmiyorlar. Onları yok edip, yerlerine çiçekli yayılıcı bitkileri dikmek istiyorum. Fakat ayrıklar varken onları diksem kaybolup giderler.
|
Sayin YeniGine, ben de yillarca ayni mucadeleyi degisik yollardan verdim. Butun bitkileri olduren bir herbicide kullanmak hizli bi cozum olsa da bahcesindeki bitkilere zarar vermeden yabani otlardan kurtulmak isteyenler icin bir cozum onermiyor. En son yasli bi abimin onerisine kulak verdim ve yabani otlardan kurtuldum. Oncelikle asil mucadele etmeniz gereken topraginizdaki yabani ot tohumlari. Temizlemek istediginiz alandaki tum otlari sokun, tertemiz yapin alani. Ertesi gun gidin bisey kalmis mi diye butun cimlenen otlari sokun. Bu isi yazin yapmaniz gerekiyor, gunesli havalarda. Daha sonra ilk iki uc hafta her gun otlardan arindirdiginiz topragi tirmikla havalandirin. Boylece cimlenme asamasinda olan yabani bitkiler daha hassas olduklarindan olmus olacak. Iki uc hafta icinde artik topraginizda hic yabani ot tohumu kalmayacak. Bu islemi haftada bir kere uygulamaya devam ederseniz ruzgarla gelen tohumlardan da arindirmis olursunuz. Bu iki uc hafta boyunca tohumlari cimlenmesine musade edip oldurdukten sonra hicbisey yapmasaniz da topraginiz aylarca tertemiz kalacaktir. At kuyrugu gibi inatci ve cok yillik yabani bitkiler icin de yapraga surulen bir herbicide koparmaktan daha cok fayda edecektir. Bazi turlerde kokte kalan milimetrik bir parca bile yeni bir otun bitmesine sebep olacagi icin koke kadar inip bitkiyi olduren urunleri tercih edin.
Bu yontemin yani sira topraga araliklarla misir unu serperek varolan bitkilere zarar vermeden yeni tohumlarin cimlenmesini onleyebilirsiniz. Gazete kagidi ile topragi mulch layan arkadaslarim olsa da hem salyangoz urettigi icin hem de benim ne zaman ne ekecegim belli olmadigi icin tercih etmedigim bi yontem.