View Single Post
Eski 24-05-2016, 03:00   #2584
Lilium
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Rıfat Tosun Mesajı Göster
Sayın ykaya194
Alıntı:
Bahçeyi 8x6 olarak tesis etmiştik ancak 3. yılda gelen öneriler doğrultusunda çit dikim şeklinde 8 metrelik aralara dikim yaptık
Keşke 8x6 kalsaydınız.

Alıntı:
sonradan dikilen fidanların gelişiminde bir sorun yok ayrıca chandler çeşit olarak devasa büyüyen bir tür deyil. doğru budama ile sonuç alınabileceğine inanıyorum.
Sonradan dikilen fidanlarda gelişimde bir sorun görünmemesi doğaldır,sorun ileridedir. chandler ceşidi devasa büyüyen bir ağaç değil ama 3-4 mt lerede sığacak bir ağaç değil. Doğru budamayla nasıl sonuç alacağınızı anlatırmısınız? yani ne yapacaksınız ağaç büyüdükce siz kesip küçük mü tutacaksınız?

Alıntı:
6. yaşı ile 7. yaş arasında ağaçlarda büyüme çok az giderekte daha durağan hale geliyorlar.
Evet meyveya yatışından bu durağanlık doğrudur ama öyle kalacaklar diye bir şey yok 10 yaşlara kadar gelişimin devam ettiğini görüyoruz.

Alıntı:
sayın Lilium meyveleri atabileceğinden bahsetmiş. Artık net olarak biliyoruzki chandler çeşidi 7-8 yaşına kadar silkme yapıyor. bu senede 6 lı 5li meyve uclarından 2 şer 3 er tanesini hemen hemen nohut tanesi kadarken attı. 2 li ve 3 lü meyve uçlarında bir silkme yaşanmadı.
Bir şeyleri yanlış anlamayalım, bazı sorulara cevap veriyoruz o cevapları kendi doğrunuzmuş gibi algılamayınız lütfen, genel bir ifadeyle şöyle ifade edeyim, Meyve atımı her yaşta görülür ( genç fidanlarda ve meyveya yatmamış fidanlarda iyi bakımlı dinç fidanlarda meyve dökümü ya da diğer ifadeyle meyve atımı daha çok görülür) bu sizin verime yatmış ağacınıza verdiğiniz gerek budama gerek besin dengeleriyle ilgilidir, Şayet siz bu dengeyi oturtamadıysanız ya ağacınız meyve tutumu yapar fakat gelişemez bir sonraki yıla zayıf kalır, ya da fazla budama yaparak ve ya besinini fazla vererek dince kaçar yine meyveyi atar, Arkadaşlar verim budaması diye bir ifade şekli vardır bu boşuna söylenmemiştir bu ifadeye çok dikkat ediniz. ne demek istediğini iyi algılayınız.

Sık dikimlerdeyse 8-9 yıl sorun yaşamayabilirsiniz daha ilerideki yıllarda dalların bir birine geçeceğinden rüzgar ve güneşin girmediğinden meyve gözü oluşamaz meyve gözlerinde kurumalar görülür,meyve tutumu olmaz, oluşan nemi bahçe atamaz mantari hastalıklar oluşur meyve alsanız da meyvadan hayır gelmez ha bire ilaca yüklenirsin ilaç şirketlerini zengin edersin.

Ben ağacı öyle keserim böyle küçük tutarım, efendim şu dalı şöyle kesersen meyveya yatar bir daha büyümez gibi ifadeler doğru olmadığını çok kereler söyledim bir daha söylüyorum Ağaç kendi doğal formuna gelir gelmeye çalışır bizim yaptığımız budamalarla kontrollü gelişim ve enerjisini dala kabuğa değilde meyveye yöneltmektir harçatmaktır bu kontrollerle de ağacın taç yapısını birden büyütmek yerine yıllara yayarak en iyi verimi elde etmek ve bu doğrultuda da gelişimini sağlamak, gelişimi durdurmak diye bir şey asla söz konusu değil.

Alıntı:
Sonuçta sizin söylediğiniz gibi bir sıkıntı yaşanırsa bahçede seyreltmeye gidilir. Ben bu işi amatörce yapıyorum.
Sayın Rıfat Tosun, bu işi amatörce yapabilirsiniz, amatörce yaptığımız yerler de var profesyonelce yaptığımızda bu bizler için bir sıkıntı olmaz benim bahçemde küçük ve bir sürü yanlışlar var kime ne der geçeriz, fakat paylaşımları bilgilendirmelerimizi yaparken doğru olan üzerine yaparsak büyük kapama bahçe kuran ticari anlamda bahçe kuran arkadaşlara yardımcı oluruz yanıltmamış oluruz.

Birde şu seyreltmeye gidilir sözcüğü o kadar kolay söylemişsiniz ki, çok kolay basit gibi ifade etmişsiniz, başıma geldiği için yazıyorum o kadar zor ki aslında bunu yaşayınca anlayacaksınız şimdi ne söylesem ifade edemem.
...

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön