Merhaba arkadaşlar. Sn.Efedağ ın farkettiği gibi benimde soğuklardan ve özel bir firmanın yanlış damlama sistemi tasarımından dolayı çok fidan kayıplarım oldu. 700 fidanım var şu an ama bu noktaya neredeyse 400 fidan kaybederek geldim. 400 fidanı ekerken de nakliyesi, işçisi, gübresi derken 600 fidan alırmış gibi masraf ettim. Son 3 yılda belki 5-6 yıllık emek çektim ve şahsi olarak çok yıprandım. Damlama sistemini düzeltme şansım vardı ve yaptımda ama iklime bir şey yapamazdım. Diğer yandan da 35.000 m2 alanda o işe başlamıştık ve geleceğimizi orada planlıyorduk. Orayı kendi başına bırakıp dönüp gelemezdim.
Bereket TV de Bitki Besleme Saati programını çok severek izlerim ve faydalı bilgiler alırım. Orada konuk hoca olan Prof.Dr. Metin hocayı yine bir bölümde dinlerken bünyesinde görev aldığı Yeditepe Üniversitesinin soğuklara karşı bakteriyel bir ürün geliştirdiklerini ve Isparta da deneme tarlalarında çok iyi sonuçlar alıklarını söyledi. Hemen internetten Yeditepe Sağlık olarak bilinen firmanın detaylarına ulaştım ve telefonla bazı bilgiler aldım. Deneme siparişim sadece 1 bidon idi ve 25 kg idi sanırım. Fiyatı da 260 TL civarında idi.
Hesaplarıma göre fidanları yıkarcasına 3 farklı ay içerisinde uygulama için bu miktar bana yetiyordu ve gerçekten yetti de. İlk uygulama Kasım ayı içerisinde, sonraki Ocak, sonraki Mart ayı içerisinde yapıldı yanlış hatırlamıyorsam. Gerçi uygulama dozu ve zamanı ürün üzerinde detaylı olarak var.
Bu ürünü köyde başka arazilerde deneyen olmadı, çünkü böyle şeylere inanmıyorlar ve para tuzağı olarak görüyorlar. Benim tarlamdan yaklaşık 120 mt daha aşağı rakımda bulunan diğer 3 ceviz bahçesinde Fernor, Şebin, Kaman, Chandler fidanları var ve tüm bu bahçelerde don zararına rastlandı. 1 2 ve 3 yaşındaki fidanlarda kuruma gerçekleşti. Ne kadarı kurudu veya zararlandı ****** bilemem, bahçe benim değil ama çok şikayetler duydum bahçe sahiplerinden. Konya merkezde 1000 rakımda ise durum çok daha korkunç. Tabi bu fidanların ne cins olduğunu kimse bilmiyor. Açıkçası onların ne sorun yaşadığı değil, benim içinde bulunduğum çıkmazdan nasıl kurtulacağım önemliydi benim için o an.
Tekrar 100-150 fidan alıp ekme retüeline girmektense bu ürüne bir şans vermek istedim. Bu kararı alırken Metin Hoca yı TV de birçok programda izlerken verdiği güzel bilgiler ve samimi paylaşımlar yapması benim açımdan çok etkili oldu. Güven duydum kendisine. İkinci sebebim bakteriyel ürünleri geçen sene bitki gelişimi için kullandığımda çok güzel netice almam sebebiyle bu bilim dalına bir sempatim oluştu. Üçüncü sebebim milli bir bakteriyel ürünü ithal ürüne karşı denerken milliyetçilik hissiyetim idi. Dördüncü ve en önemli sebebim ise başka bir şansım olmaması idi. Böyle bir ürünü bulup kullanmaya mecburdum.
Bu sene fidanlarım 3 hafta daha erken gözleri patlatmışken yani Nisan sonu soğuğundan zararlanmaya daha açık iken hamd olsun hiç bir sıkıntı yaşamadım. Ne patlayan gözlerde ne de henüz patlamayanlarda... Forumda diğer arkadaşların don zararı ile ilgili anlattıkları ve içinde oldukları ruh halini aynen yaşamış biri olarak, Bactocold gibi bir ürüne şahsen inanmışken bunu diğer arkadaşlarımla da paylaşmalıyım diye düşündüm. Zaten tüm bu sorunları yaşayan arkadaşlar alternatif bir yol bulmadıkça ya fidan alıp ekmeye devam edecekler **** bu işi bırakıp gidecekler.
Bu ürün 100 lt suya 3-4 litre eklenerek kullanılıyor. Herkes bahçesinin kaç lt gübre tankı ile ilaçlandığını biliyordur. Hesabınızı yaptıktan sonra aslında bidon bidon almanıza gerek olmadığını göreceksiniz. Belki birçoğumuza ben gibi 1 bidon yetecektir.
Belki çok teknik bir tablo çizemedim veya teknik olarak kesin doğru denilebilecek şeyler söyleyemedim veya ölçemedim ama ben gönül rahatlığıyla diyebilirim ki bu sene 1640 rakımda soğuk sebebiyle fidan veya göz kaybı yaşamadım. Seneye ne olur bakarız, yine paylaşırız ömrümüz olursa ama o güne kadar Allah binbir emekle dikilen hiç bir fidanı kurutmasın diyerek herkese iyi geceler diliyorum.
|