Herkese selam,
Çimlendirmeyi denemek için 8-10 kadar çam fıstığını kağıt pet bardaklarda bildiğimiz çiçek toprağına,kendi boyları derinliğinde ektim.10-15 gün kadar toprağı nemli tutacak şekilde, püskürterek sulama yaptım.Forumda arkadaşların bu süre içinde genelde çimlenmede başarılı olduklarını okudum ancak benim tohumlarda pek hareket yoktu.10 gün kadar daha bekledim ve artık umudu yitirip bakalım tohumlar ne alemde diye yavaşca üzerlerindeki toprağı kaldırdığımda bir çoğunun çatlamış ama içlerinde beyaz küçücük kurtçuklar olduğunu tohumlarımın bunlar yüzünden çürümüş olduğunu gördüm.O küçücük tohum o kadar kötü kokuyordu ki inanmazsınız.Ama 2 tanesinin sizlerin gönderdiği resimlerdeki gibi çimlenmeye başladığını görünce hemen üzerlerini örtüp beklemeye başladım.Bunlarda kurtçuk da görünmüyordu üstelik.Tam bir tanesi artık topraktan başını kaldıracağı zaman renginin değişmeye başladığını fark ettim,yeşil rengi kararmaya başlamıştı.Malesef bu son ikisi de kurtçukların gazabına uğramıştı.
Elimde bir kozalak dolusu çam fıstığım var tatilden dönerken getirdiğim.Bunları ne zaman ekmemi ve bu kurtçuklarla nasıl mücadele etmemi tavsiye edersiniz?
Şimdiden teşekkür ederim.
Mehmet YARBASAN
Ankara
|