Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi asligaye
Hepinize merhabalar. 2 aydır buradan takip ettiğim resimler ile bende 3 adet clematis sahibi oldum. Bunlardan üçünü beraber almıştım ve çok küçük yaklaşık 30 cm lik fideler halindeydiler. Kökünü yarım saat suda beklettikten sonra buradan okuduklarıma uyarak ektim. 2 clematisim güzel tutup büyümeye geçerken bir tanesi kurumaya başladı. Sanırım fazla güneş aldığı için. Altına taşlar koyarak gölgede tutmama rağmen her geçen gün daha kötü oldu. Sizce olduğu yerden söküp başka bir yere mi taşımalıyım yoksa olduğu yerde kalırsa zamanla bir canlanma olur mu? Ekeli 3 hafta oldu. Karar vermemde yardımcı olursanız çok sevinirim
|
Kökünü 30 dk suda tuttum demişsiniz. Umarım saksıdan çıkarmadan suda tuttunuz. Dikerken kök parçalandı veya direkt güneşi gördüyse ölebilir. Sadece kışın uyku zamanı çıplak kök kalmaya dayanabilir.
Dikerken en az 45 cm çukur kazmak iyi netice vermekte. Çukur içine bahçe toprağı ile beraber leonardit ve perlit karıştırmak iyi netice verir. Kökler sert tabakaya gelirse bitki strese girebilir.
Toprağın ph'ı nötr veya alkali olması gerekir. Asidik topraktan hoşlanmazlar.
Hangi cins clematis öldü? Etikette ne yazıyor? Flamulla, texensis, tangutica, integrifolia ve viticella gibi türler güneş severken bazı hibrit türler ve grup 1 olarak sınıflanan bazı türler yarı gölge ister.
Aşırı sıcaklar başlamadığı için güneşten ölme ihtimali düşük. 2-3 günden fazla aşırı sıcakta susuz kaldıysa ölebilir. Clematislerin %90'u susuzluğa tahammül edemez. Ancak gölet gibi aşırı suda kalması da bitkiyi çürütebilir.
Klematislerde en sık görülen diğer ölüm sebebi wilt denen mantar hastalığıdır. Bazı hibrit türler hastalıklara daha dayanıksızdır. Sıvı bakır çözeltisiyle bitkiyi yıkamak ve dibe kadar budamak bazen hastalıktan kurtarabilmekte.
Gübreyi dikerken vermek kökleri yakabilir. En az 15 gün köklerin gelişmesini ve yerine alışmasını beklemek gerekir.
Yer değiştirmek çok riskli. Kökleri zedelemeden yer değiştirebileceğinize inanıyorsanız güneşin olmadığı bir saatte değiştirebilirsiniz. En az riskli yer değiştirme mevsimi Kasım- Şubat arasıdır.