Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM
@ heyyamola yine ben, ama bu son
Biberleri ekeli 2,5 ay olmak üzere. Domatesler ise neredeyse ikinci ayını dolduracaklar. İyice yanmış koyun gübresi, cocopeat, perlit, torf karışımına ekmiştim hepsini. Resimler aşağıda, biberlerde kökler bardakları domateslerdeki gibi sarmadı daha, ancak boylar böyle, daha küçük olanları da var. İki hafta sonra toprağa aktarayım diyorum, sizce süre iyi mi yoksa yarın diksem daha mı iyi olur? Veya kabaca kriter viyoldeki gibi toprağa yakın yerden gövdeyi asılınca gelmesi mi?
Eklenti 611779
Eklenti 611780
|
Hoş gelip, sefalar getiriyorsunuz... Niye son olsun ki
Yaylada gece sıcaklıkları 14 derecenin üzerindeyse hemen dikseniz de olur. Aslında gövdeler birazcık kalınlaşsa daha iyi olur. Dış ortam şartlarına alıştırmışsınızdır muhtemelen. Özellikle hafif rüzgar almaları gövdelerinin kalınlaşmasına ve pişkinleşmelerine katkı sağlayacaktır. Dikim zamanını ayarlarken şiddetli rüzgarların olmadığı 2 günlük zaman dilimini gözetmek iyi olur.
Biberlerin kök sistemi geliştirmeleri daha uzun süre istiyor. Köklerin tam sarmadığı durumlarda ben şöyle yapıyorum. Bardaktan çıkarmadan 2 saat önce suluyorum, fide gövdesinin her iki yanındaki toprağı işaret ve orta parmağımla destekleyip bardağı ters çeviriyor, diğer elimin işaret ve orta parmaklarıyla bardağın dibini kıskaca alıyor, baş parmağımla bardağın dibinden hafif-hafif ittirmek suretiyle kalıbıyla çıkartıyorum.
Biberler eğer 70 lik viyollere ekilmiş olsaydı bu süre zarfında kökler saracak ve kolayca çıkacaklardı.