View Single Post
Eski 11-05-2016, 15:07   #8
wusiv
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-05-2015
Şehir: Tunceli
Mesajlar: 10
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yilmazms Mesajı Göster
Ceviz icin arazimi almak uzereyim. Bu hafta sonu toprak ve su analizi yaptiracagim. Arazide bugday ekili, temmuzda urun kalkacak. Lokasyon Balikesir Susurluk, rakim 700.

Planim Kasim ayinda fideleri acik kok dikmek. Simdi ilk soru geliyor, Kasimda acik kok yerine Bugday hasatindan hemen sonra ekmenin avantaji olur mu?


Dezavantaj 1: Sulama sistemini erken kurmam gerekecek veya bu sene tanker ile idare edecegim.

Avantajlar? Dezavantajlar?
sn yilmazms;

araziniz büyüklüğü ne kadar bilmiyorum, kaç ağaç dikiliecek bir şey yazılmamış
Tankerle sulama yapılma gibi bir durum var. ister açık köklü veya tüplü olsun ağaç sayısı fazla ise sulama maliyeti sizin için büyüyecektir. traktörünüz ve tankeriniz var ise idare edebilirsiniz, bu aletleriniz yok ise kirlamaya gidecekseniz bayağı bir masraflı olacaksınız bunun yanında temmuz-ağustos ayları fidanlar sulama zamanı gelecek, bir bakmışssınız traktör başka işlerde gelemeyebilir. 2-3 gün bile fidanları su stresine sokabilir.
uzun zaman önce badem için makale okuyup geçtiğim bir araştırmaydı, Ceviz ağaçları da Kazık kök sistemi sahip , Tüplü Fidanlar veya Açık köklü fidanlarda kök geleşimi doğal olmayabiliyor bunlarda bir kaç örnek;
Tüplü Fidanlarda kazık kökünde Dönme olabiliyor.bunlar toprağın derinliklerine tekrardan gitmesi bir kaç yılı bulabiliyor. bu süre boyunca sulama ihtiyacı fazla oluyor;

Açık kök Fidanda, yerinden çıkartıldığı zaman kazık kökünde kopma oluyor bunu yenileme oranı çok düşük,ikincil kök olduğundan dolayı her halükarda tohumdan yetişene göre kısa kaliyor. tabi bu yenileme su desteğine ihtiyacı var.

makaleden sonra folyo tepside bir badem çekirdeği çimlendirdim. filizlenen bademi (nisan 2016) ayında ölçtüğümde, toprak üstü yeşil filiz boyu 12cm ve kök uzunluğu 29cm çıktı, 3-4 yaşındaki çekirdekten yetişen ağacı düşünemiyorum.

Çekirdekten Yetiştirmede ;
-daha az su stresine gireceğine
-hastalıklı fidan olmayacağına (Aşı kalemi Hastalık taşımıyorysa)

dezavantajı;
-Aşı kalemi bulma zorluğu
-2 yıl geriden geriden geleceğine

inanıyorum.


Babamın "köylü çocuğuyuz" diyerek, eski üsul araştırmadan soruşturmadan cevizlerden sonra dilimiz yandı sizde yanmayın ve aşağıdaki husulara dikkat edin. Fidancılar,Yoldan geçen Halil amca ve Tarım İl Müdürlükleri lafını dinleyip fakat en son güveneceğiniz kurum ve kişiler olsun


1-toprak profilini Mümkünse 2-3 metre derinlikte tarlanın farklı noktalarından açmaya çalışın, kil/kist tabakası veya tabansuyu sorunu var ise ona göre düzenleme yapabilirsiniz

2-Toprak numulerini 120 cm'e kadar 30-60-90-120 olacak şekilde alın numuneleri İZ ELEMENTLER dahil isteyin. Çinko, bakır, bor v.b fazlalıklarından dolayı zehirlenmelere veya eksikliklerden karşı önlem alabilirsiniz.

3-Türkiyede en büyük sorun ph, organik madde eksiliği ve Tuzluluk, bunlardan en önemlisi ph ve tuzluluğa dikkat edin arazide yapay gübrenin fazla kullanılması veya fazla sulanma olduğu zaman toprakta tuzlulaşma, Sülfat(kükürt) içerikli gübre kullanımında Ph'ın 6.5 altına düşmesi ile asitleşme, tavsiyem toprak analizin yaptıktan sonra arazinizi alın, düzeltmek daha çok paraya ve zamana neden oluyor.

4-fidan alacaksanız, en önemli şey Sözleşme yaparak alın ve kurumsal bir yapıya sahip firmalardan, fidan sertifikalarını ve sözleşmeyi en az 7-10 yıl boyunca saklayın(uzun vadeli yatırımlar) , hastallık testlerini yapın, sözleşmeye türüne doğru çıkmazsa veya hastalıklı çıkarsa cezai şart ekleyin,, açık köklü fidanda bahçeye dikmeden önce kök ve gövdeyi dezenfekte edecek ilaçlara batırdıktan sonra sonra bahçeye dikin.

5. ağacı bir canlı olarak görüyorsanız ve onunda bir ruhu olduğuna inanıyorsanız çocuğunuzdur büyüdükçe sevineceksiniz. ,ticari olarak düşünüyorsanız, tarlanızın fabrika ve onlarda fabrika içinde bulunan birer makine olarak görün yağ , bakım ister zamanı gelince eskisini atıp yenisini alırsınız.

wusiv Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön