View Single Post
Eski 10-05-2016, 18:28   #1
megbilgi
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-06-2014
Şehir: IZMIR
Mesajlar: 270
Topraksız tarımda amatörler için gübre ve besleme tekniği

Merhaba

Ben yaklaşık 1 - 1,5 senedir amatör olarak topraksız tarımla ilgileniyorum.

İlk başladığımda herkes gibi internet üzerindeki bilgiler ile birşey yapabilirimiyim dedim ve ilk uygulamayı durgun su tekniği ile yaptım.

Bir kovanın kapağında 3 delik açarak buraya delikli saksı içinde domates fideleri yerleştirerek başladım. Bu forumda çoğu kişinin yaptığı gibi ilk olarak kudret beyden gübre temin ettim.

Durgun su kültürünün amatör başlangıç için iyi olduğunu ancak tatmin edici bir yetiştiricilik yapılamıyacağını anladım. Özellikle domates gibi bir seçenek amatör topraksız tarımcı için uygun olmadı. Birkaç domates aldım ama pek birşey anlamamıştım.

Daha sonra bu iş için en iyi tekniğin dutch bucket tekniği olduğu araştırmalarımda gördüm. Amatör bir topraksız tarımcı kesinlikle bu yöntemle başlamalı ve bu şekilde bir düzenek kurmalı. Birçok prof. serada bile kullanılmakta.

Dutch bucket sistemindeki saksıları tartes den temin ettim. Balkonda bunlara uygun bir düzenek kurdum. Balkonum çok büyük olmadığı için ancak 14 saksıyı biraz sık olarak hesap kitap yaparak yerleştirecek şekilde bir sistemi kendim dizayn ettim. Fotoğraflardan belki biraz görünüyordur.

Dutch bucket sistemlere en güzel hindistan cevizi kabuğunun uygun olabileceği bu şekilde üsten verilen sulama suyunun hızla alt kısımdan alınabildiğini tesbit ettim yani bir nevi yıkama ile beslemeyi bu şekilde yapabilirdim.

Bunları geçen sene bitirdim ve ilk uygulamayıda badem salatalık fideleri ile yaptım.

Bu arada daha önceki uygulama kullandığım gübreler bittiği için nasıl bir gübreleme tekniği kullanılabilir bunu araştırdım. Burada anlatılan tüm teknikler tamamen uzman seralar için kullanılan tekniklerdi ve uygulamasıda oldukça zorluklar gösteriyordu. Amatör bir topraksız tarımcının bu hesap kitapla uğraşması uygun görünmüyordu.

Yurtdışı sitelerinde yaptığım araştırmalarda ve bir kaç sera gezintisi sonrası araştırmalarımda gübrelemenin seralarda kullanılan şekilde yapılabilmesi için bitkiye verilen gübrenin verildiği kadar bitkiye ne kadar geçtiğininde hesaplanması lazımdı. Yani PH - EC yi ölçtüğünüz gibi bitkinin yaprağında bu gübre ne kadar alınıyor bunuda hesaplamanız lazım aksi durumda tüm o hesapları yapmanızın bir anlamı yoktu.

Bunun üzerine dutch bucket sistemini kurduktan sonra kendi geliştirdiğim bir gübreleme sistemini uygulamaya karar verdim.

Bir ziraat kitabında iz elementlerin bitki üzerindeki etkilerini okurken bu elementlerin NPK denilen temel gübre elementinin bitki üzerinde yayılması amacı ile kullanıldığını okumuştum.

Bunun üzerine gübretaşın combi iz element gübresi ( yapraktan verilen ) nin bu iş için kullanılabileceğini düşündüm ve o şekilde uyguladım. İlk uygulamamda 2-3 kez uyguladım, ancak daha sonra bitkiye bunun bir yararını görmediğim için 2. 3. uygulamalarımda bir kez yapılmasının yeterli olduğunu gördüm.

Amatör kullanımda mikro elementi bitkiye bir kez vermeniz yeterli olur.
Onuda yaprak gübresi ( combi olanlar ) ile yapabilirsiniz.

Mikro elementler bitkide dönüşümler ile aşağı yukarı hareket ederler ( kök - sap - yaprak )

Makro ( NPK ) ise yaprak ve meyvede birikir. Bu nedenle NPK yı sürekli takviye etmeniz gerekli. NPK nın taşınmasında ise mikrolar devreye girer. Mikrolar olmazsa NPK taşınması yavaş olacaktır.
Mikrolar insan vucudundaki akyuvarlara benzerler, oksijenin taşınması gibi NPK nın taşınmasını sağlarlar...
Hiç kullanmamanız durumunda bitki size bunu söyler. Sararır, solar yavaşlar.

Dediğim gibi sisteme bir kez mikro vermeniz evdeki uygulamalar için yeterde artar bile.
...

Benim kullandığım yöntem bu.
Bitkiye 30-40 günlük olduğunda bir kez yapraktan sıvı combi gübre veriyorum.

...

İz elementlerinin çoğunu içeren bir combi sıvı gübreyi yapraktan bir kez uygulamanız yeterli. Takip edersiniz eğer bir şekilde bitkide bir eksiklik oluşursa yenilersiniz. Uygulamasıda oldukça kolay...

Önemli olan NPK nın sisteme dahil edilmesi ve çalışması idi. NPK olarak piyasa satılan birçok çeşit mevcut. Bunların arasında en kuvvetli gördüğüm NPK 20-20-20 gübresini besleme suyu içinde eriterek kullandım. Bu şekilde bitkiye uyguladığımda hiçbir sorun çıkmadı.( NPK nın gelişme - çicek - meyve dönemlerinde oransal olarak çeşitlerinde bu dönemlere uygun kullanabiliriz sanırım ama buna hiç gerek olduğunu bizler için düşünmüyorum, onu bu işten para kazanmak isteyenler düşünebilir. )

Yaptığım araştırmada Kalsiyum ve Magnezyum elementleri mikro element ( combi içinde yoktu ) eksikliği olacak diye bekledim ama olmadı. Sanırım kullanma suyunun içinde yeteri kadar kalsiyum ve magnezyum bulunuyor. Eğer bir eksiklik görülürse aynı şekilde sıvı kalsiyum-magnezyum besinini yapraktan vermek mümkün ama gerek kalmıyor.

Su deposunda da hava taşı ile su içine hava eklemesinide yapmayı ihmal etmedim.

Bu şekilde şu anda dutch bucket sistemimde 4. sebze dönemini geçiriyorum ve sistemde şu anda domates ekili durumda ve aynı şekilde gübreleme uygulanıyor.

Gübreler oldukça ucuz ve çabuk elde ediliyor. Gübretaşın sitesinden çok uygun fiyata online satın alabilirsiniz.

Biz amatörler için en uygun yöntem bana göre bu şekilde...

Dutch bucket sisteminde 1 yılı değişik zamanlara bölerek hiç boş zaman bırakmadan aşağıdaki ürünleri yetiştirdim. Sistemde tek tip ürün beslenmesi önemli çünkü besinler buna göre alınıyor ( İzmir için )

Ekim - Ocak - Salatalık
Ocak - Şubat - Fındık Turp
Şubat - Nisan - Marul
Nisan - Eylül - Domates

Sistem hiç boş kalmadan bu şekilde 1,5 senedir çalışıyor.

Hergün PH ve EC si mutlaka ölçülüyor ve bir EXCEL dosyada tutuluyor ayrıca notlar alınarak bir sonraki üründe hataları azaltma yoluna gidiliyor. Burada da PH ın o kadar önemli olmadığını asıl EC nin topraksız tarımda önemli olduğunu tesbit ettim, tabii ki amatörler için... PH o kadar çok yükselmiyor zaten bu nedenle ölçmenizin bir anlamı yok. Bitki %30-40 ph toleransı ile gayet güzel beslenmeye devam ediyor.

...

Besleme yönteminde yukarıdaki sistemden ayrı olarak çalıştığım ve dünyada ilk kez denenecek bir yöntem üzerinde de çalışıyorum. Eğer uyguladığım yöntem sağlıklı çalışırsa sanırım seracılıkta bir çığır olabilir. 10 kata kadar verim artışı yaşanabiliyor ve hasada gelme süreside oldukça azalıyor. ( Elementlerin iyonlaşma ve bitkiye geçmesi ile ilgili bir teknik, biraz mesleğimle ilgili )

...



Aşağıdaki salatalık görüntüleri geçen seneki yetiştirme dönemine ait ve yukarıda anlatığım teknik ile beslendiler. 14 fideden yaklaşık 350 - 400 badem salatalık elde edildi. Salatalıkların cinsi gereği ( badem salatalık ) ağırlıkları 150 - 200 gr arasında değişiklik gösterdi.

Not : Topraksız tarım ve diğer tarım çalışmaları ile ilgili olarak sitemizde sosyal paylaşımlar yapıyoruz
Sizide aramızda görmek isteriz.

https://bahcetohum.com

...

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen megbilgi : 19-02-2025 saat 23:38
megbilgi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön