Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fatih88
pancar da olabilir,ama,tohum,gerek,yapraklarını hem inceledim,hem çignedim,
labadaya da benziyo,ama labada türleri arasında bulamadım,internette,o yüzden emin degilim,türünü çözemedim.....
|
Bitkiniz labadadan çok Beta türlerine benziyor bence. Beta vulgaris'in tarımsal alandan kaçıp yabanda yer edinmiş bir varyetesi muhtemelen. Pancar da olabilir, pazı da. Aslında bu isimler aynı bitkinin farklı varyetelerini isimlendirmede kullanılan sözcükler. Yani pazı dediğimiz şey de bildiğimiz pancarlar gibi besin depolanan iri kök yapan ama pek bir değer taşımayan, yapraklanması ise daha gür ve etli olup bu açıdan değerlendirilen bir varyete. Tohumlarını aldıktan sonra kökünü çıkarıp bir bakın, fotoğraflayın, tadın bence.
Emin değilim ama generatif aşamadaki beta vulgaris varyetelerinin vejetatif ve generatif aksamları tek başlarına görsel olarak tanıda yeterli olmayabilir. Bu aşamada birbirlerine çok benziyorlar. Bu arada "Beta" cinsinin "B. vulgaris" türünden başka Anadolu coğrafyasında doğal olarak bulunan türleri de var, belki de onlardan biridir (?)
Bu durumda tohum yapıları iyice belirginleştiğinde rumex olup olmadığı, eğer değilse, ardından da kök yapısıyla birlikte diğer bölümler de incelendiğinde muhtemel diğer tür olan "Beta" lardan hangisi olduğu sonucuna ulaşırsınız umarım.