View Single Post
Eski 09-05-2016, 12:13   #814
Abbass
Ağaçsever
 
Abbass's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2014
Şehir: KIRKLARELİ
Mesajlar: 58
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi poyraz2205 Mesajı Göster
3 yaşında fidanları gövdesindeki bu arazlar ne olabilir sizce? Daha önce ağaçlarında böyle bir oluşum gören ve tedavisini yapan oldumu? Zarar tanısı ve tedavi önereliriniz nelerdir? Teşekkürler
Benim Kasım 2014 ekimi fidanlarımdan birkaç tanesinde değişik zamanlarda benzer görüntü oluşmuştu. Tespitlerim.

1. 3 Tanesinde şekil budaması esnasında budanan dallarda tesadüfen odun kurdu tespit ettim. Dalların zaten budanacak dal olması şans.
2. Bir tanesinin geçen hafta ana dal diye bıraktığım dallardan birisi kırılmış. inceleyince kırılan yerin gövde tarafında bir, sürgün tarafında bir olmak üzere aynı dalda iki tane odun kurdu çıktı. Sağlam dokuya kadar geri giderek budama yaptım. Sonuçta ana dalı tamamen kesmek zorunda kaldım, Şekil bozuldu.
3. Bir tanesinin sürgün uçlarındaki yapraklar Temmuz-Ağustos'ta lodos rüzgar yanığı gibi oldu, 3-4 gün sonra diğer yapraklarda solma ve sararma gerçekleşti. Gövdede odun kurdu tespit ettim, geriye doğru budama yaptım, sonuçta fidan 50 cm civarında sopa kaldı. Sürgün verir mi bilmiyorum.
4. Sonuncuda ise geçen yaz daha fark etmiştim, fakat bilgisizlikten SUTUT sürüp geçmiştim. Yukarıdakileri yaşadıktan sonra gövdeyi biraz açtım. Tel parçası ile kurdu aradım(Yarayı çok büyük açmamak için). İçi 6-7 cm dikey yönde ve 1 cm kadar çapta boşluk çıktı fakat kurt yok idi. Yarayı temizleyip yine SUTUT sürdüm. Sanırım geçen yıl kelebek oldu ve hatta bu yılki diğer 5 tane ve belki de daha tespit edemediğim birçok kurdun anası.
Gözle tespit;
Yağmurdan sonra fidan gövdesinde pas renginde hafif fakat fark edilebilir bir akıntı oluşuyor. Akıntının başlangıç yerinden itibaren birkaç cm yukarıya kadar fidanın gövde yuvarlaklığı hafiften düzleşiyor ve parmakla sert bastırdığınızda çökme/esnemeyi hissedebiliyorsunuz. Bu seviyede bilgisizlik/tecrübesizlik nedeniyle hiçbir müdahalem olmadı, ilkbahar başında ise SUTUT sürdüm.
Kurdun giriş deliğini tespit edemedim.
İlerleyen zamanda 2-3 mm çapında bir delikten kurdun dışkıları çıkmaya başlıyor(talaş gibi). Parmakla bastırdığınızda çökme çok rahat görülüyor. Deliği 1 TL büyüklüğünde genişlettiğinizde kurda ulaşabiliyorsunuz, **** tel yardımıyla öldürebiliyorsunuz. Sonra da yarayı kapatıyorsunuz. Benim tespitim bu seviyede oldu, sanırım biraz geç bir tespit oluyor. Çünkü kurt 5-6mm çapına ve 6-7 cm boyuna ulaşmış idi.
Benim tespitlerim bunlar.

Peki;
Önlem olarak hayvan gübresi kullanımını sonlandırmaktan başka ne yapabiliriz ?
Bu zararlıya karşı hangi ilaç kullanılıyor ?
Yukarıda 4. Maddede anlattığım müdahaleden sonra bu fidanın yaşama şansı ve yaşarsa ileriki yıllarda gövdesinin rüzgara/mekanik silkelemeye mukavemeti nasıl olur ?
Yara yerinin altından budama yapıp alttan sürgün vermesi için şansımı denesem daha mı iyi olur ?

Teşekkürler.

Abbass Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön