View Single Post
Eski 05-05-2016, 22:33   #1317
flying dragon
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-12-2014
Bir gun bir bahce urunleri satan bir dukkandan tam bes adet cilek fidesiyle dondum. Cilekleri bahcemin yabani otlardan arindirdigim bir bolumune araliklarla ektim. Kesinlikle sulama yapmadim, yagmura biraktim. Herhangi kuf veya bir hastalik belirtisine rastlamadim, sadece siyah ve iri yaprak bitleri olustu onlari da portakal yagi ve biber karisimiyla hallettim. Bitkileri aldigimda uzerlerinde uc bes cicek vardi, ilk sene cilek verdi ama baya da yavru verdi. Bicimsiz yere sicrayan cilekleri (cim alani gibi) kesip bos kalan yerlere ektim. Ikinci senenin basinda yaklasik yuz kadar cilek bitkim olmustu. Ikinci sene yavru vermedi, ama inanilmaz miktarlarda cilek aldim. Canimiz cektikce kopardiklarimiz haric her hafta on litrelik kova dolusu cicek aliyorduk. yarisi da toplayamadigimiz ya da biktigimiz icin toprakta curudu. Ikinci senenin sonunda, yasli bitkilerde seyrelme basladi, sonbahara kahverengiye donmus cilek bitkileri ile girdik. Kapladiklari alan seyrelmisti ve aralarinda cikan yabani otlar da bana zor anlar yasatiyordu. Bu sene nisan ayinda capa makinemle cileklerin arasina daldim ve hepsini toprakla karistirdim. Kokunden cikan yabani otlari da topladim. Mayis basinda yani bikac gun once topraktan yine elli kadar yeni cilek fidesinin ciktigini musahade ettim. Kellesen bolgelere de ayni cinsten oniki adet cilek fidesini ektim. Bugun karsilastigim manzara bana ilk seneyi animsatti. Cicek sayisi az, yavru (ben yavru diyorum, anlayin) sayisi da gayet fazlaydi. Sanirim aldigim cicegin boyle iki senelik bir yasam dongusu var. Butun bitkilerime verdigim, evdeki atiklardan yaptigim gubreyi veriyorum. Bu sene ilk defa kompost cayi olarak verdim, bakalim fark yaratabilecek mi. Bu arada bazi arkadaslar cileklerin toppraga deger degmez curudugunu soylemis, benim cileklerim iki hafta hic bozulmadan toprakta kaliyor. Hastalik, kuf gibi seylerle karsilasmadigim gibi kisin da karin altinda yemyesil kaliyorlar. Ayni cilekten, yilbasi zamaninda babama da verdim ama o Izmir'de hic verim alamamis ve bitkiyi karincalar basmis. Sanirim oturdugum Belcikanin sartlarinda bu verimi veren bir tur. Tek kotu tarafi yediveren olmamasi, meyveleri mayis ve haziranda oluyor ondan sonra duruyor. Meyvelerin buyuklugu bazen bir yumurtaya yaklasiyor, rengi de canli kirmizi. Yarin bir fotografini eklemek isterim, simdi hava karardi.

flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön