View Single Post
Eski 05-05-2016, 14:18   #2520
wusiv
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 03-05-2015
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ONRKAL Mesajı Göster
Selamlar bende yaklaşık 25 dönüm yere kasım ayında 8x4 ceviz dikimi yaptım. Bu işte tecrübeli olan üstadlara bir sorum olacak; yabani otla mücadeleyi nasıl yapıyorsunuz? Fidan dipleri için motorlu bir el çapası sipariş ettim ancak ara tarım yapmayı düşünüyorum ve aralardaki otlarıda ekimden önce temizlemem gerek bununla ilgili hangi çözümü önerirsiniz? İlaç atmak pratik bir çözüm ancak yeni fidan olması ve ekimden önce zararı olup olmadığı konusunda fikrim yok. Şimdiden ilginize teşekkürler.
ara tarımda ne ekeceğinizi bilmiyorum ama yem bitikleri ekilecekse (yonca,fiğ,korunga v.b bu bitkiler havada bulunan azotu alıp toprağa verirler çiçekleri döktükten sonra ise toplanan azotu kendi tohumu için kullanırlar) killi toprak bulabiliyorsanız, tohum topları yapmanız (Masanobu Fukuoka tarafından bulunmuştur)
örnerimdeki amaç ;
-Toprak işlemesini azaltmak
-Toprak daha az sıkışacak (Dingil başına 5 ton ağırılığındaki bir araç toprağın (tek seferde) ilk 10cm sıkıştırıyor, tüm canlı organizma, ilk 15 cm olduğunu düşününce büyük bir rakam)
- Maliyeti düşürmek (tohuma her türlü para vereceksiniz, sürüme gelince örneğin (kendi bulunduğum yerde ücret tarifesi) trakötür dönüme 50tl puluk+20tl Külvatör tohum elle serpilirse toplam 70tlx25=1750tl)

- nekadar sık ekilirse ise yabani otu baskılar burada amaç , yem bitkilerinin yabani bitkilerden önce çimlenmesi şekilde ekilmesi (sonbahar veya ilkbahar ekimi coğrafyaya göre değişir),

-biçmek için ise trakötür koyabilirsiniz ,traktör toprağı ezecektir fakat yılda bir defa aynı ezmek iki defa ezmekten iyidir, bölgenizde kışın kar yağıyor ise bir kaç cm'lik katman tekrardan kabaracaktır, yeşil gübre yapacaksanız motorlu tırpanla biçip olduğu yerde malç olacak bırakmak (önümzdeki sene tohum toplarını direk bu malç üzerine serperek çimlenmesini sağlayabilirsiniz).

-tohum topunda insan iş gücüne ihtiyaç vardır. belki tek başınıza zor olabilir ama aile dost çevresi ile hazırlanıp, kurutma ve serpilme işlemi yapılabilir.

bu yazıdaki amaç bahçemde toprak ezilmesini engellemek ve az maliyet ile bahçemde ot ve yeşil gübreleme yaparak organik madde artırmak, bunları yapmıycağım diyorsanız en az toprak işleme aleti olan anıza ekim mibzeri varsa onu kullanmanızı ya da geleneksel toprak işleme ile ekim

www.youtube.com/watch?v=BgW9gjOg8y0
Panos Manikis çiftliği Tohum Topları ile ekim (Masanobu Fukuoka'nın öğrenicisi)

Datça Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi: GELEMER PERMAKÜLTÜR PROJESİ: TOHUM TOPU YAPTIK-Küçük Araziler için

Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü » Tohum Topu Bisikleti büyük araziler için

wusiv Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön