View Single Post
Eski 04-05-2016, 12:00   #161
yarenimex
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-03-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ilkertilki Mesajı Göster
Merhaba ben Kahramanmaraş elbistanda bu bitkinin bahçesini kurmayı düşünüyorum( 50 dönüm kadar )fakat bazı problemlerim var size danışmak istedim;
Benim asıl üzerinde durduğum konu şu aralar bu işin işçiliği.Şu anda köyde bu işle ilgilenecek güvenilir birisini bulamıyorum ya da çok fazla maaşa bulabiliyorum.Ben de şu anda istanbulda bir özel şirkette çalışıyorum dolayısıyla köyde durma şansım yok.Fakat 15 günde bir gidip 2 gün kalıp,kuracagım bahçeyi kontrol edebilirim( 50 dönüm düşünüyorum).Yani ayda 4 gün kadar.Sulama sistemini damla sulama yapacagım,sanırım işçiliği en az bu.Toplama ve kurutma işçiliklerinde 4 ay babam ilgilenecek problem yok.Budamayı da hallederim.Sorum şu:
1-)Bu bitkinin hergün gün günlük bakımını yapacak birisinin olması şartmı( vişne,elma,kayısı vb. gibi)?
2-)Ayda 3-4 gün kontrol etsem ne gibi riskleri göze almam gerekir(mümkünmü en azından)?
3-)İşiçilği nasıl en aza indiririm?(Tohum ekmekten tutunda ağaç %100 verime geçinceye kadar)
Teşekkürler..
Sayın ilkertilki, goji bahçenizi ve sulama sisteminizi tesis ettikten sonra karşılaşacağınız en büyük sorun toplama ve kurutma işçiliğiniz olacaktır.Çünkü meyveler günlük olarak **** günaşırı toplanmak zorunda. Bu da önemli bir işgücü istiyor. Meyvenin taze olarak değerlendirilmesi ve hele de sizin düşündüğünüz boyutta bir bahçeden gelecek taze meyvenin değerlendirilmesi henüz pek kolay değil. o yüzden mutlaka kurutmanız gerekecek. Gojinin pek zararlısı hastalığı yok, en büyük zararlısı kuşlar. O boyutta bir bahçeyi ticari olarak tohumdan üretim fidanlarla kurmanız pek doğru gelmiyor bana. Çünkü tohumdan yetiştireceğiniz fidanların homojen bir meyve standardı olmaz. Yani kimisi uzun, kimisi tombul,kimisi küçücük,kimisi iri olacaktır. Bu durumu göz önüne almanızı,hem zaman kazanmanız hem de yatırım maliyetleriniz açısından,öneririm. Diğer sorunlarınızı çözerseniz işlerin organizasyonu anlamında haftasonu ziyaretleriniz ve kontrolleriniz yeterli olabilir diye düşünüyorum. Kolaylıklar ve bereketli bir bahçeniz olmasını dilerim..

yarenimex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön