Konu: Erik
View Single Post
Eski 03-05-2016, 18:40   #208
Muda
Ağaç Dostu

Muda's Avatar

Giriş Tarihi: 12-02-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gobris Mesajı Göster
Dedem yillar yillar once Karadeniz eregli'nin bir koyunden bir erik fidani bulmus getirmis yetistirmis.

Celikten ureterek evin arka tarafinda 15-20 tane agac yapmis.

Ben cocuklugumdan beridir Yesil erik olarak bunu bildim bunu yedim. Ne zamanki buyuk sehire geldim.. manavda satilan papaz can vs.. hicbirinde o lezzet yok.

Dedim topragindandir havasindandir suyundandir..

Ayni agactan tutturulan celikle ankaraya da iki agac diktim. Onda da ayni super lezzet.

Erigin gorunusu can erigi gibi. acik yesil..
Tadi ise Papaz eriginden daha tatli. Oldukca da dayanikli bir tur..
Anadoluda yetisen papaz veya can eriginden farkli bir yesil erik turu var midir?

Erige merakli oldugumdan pazarda manavda gordugum her erikten bi alirim daha bu tada rastlamadim.
Bahçem olmadan önce armudun, elmanın, eriğin, domatesin bu kadar fazla çeşidinin olduğunu bilmiyordum. Zamanla çok fazla çeşitlerinin olduğunu gördüm. Mümkün olduğu kadar aşılayarak fidan dikerek çeşit sayısını çoğaltmaya çalışıyorum. Sizin tarifinizle o eriğin hangisi olduğunu bulma durumu yok. Belki bilinen bir türdür. Belki yerel olarak bilinen bir eriktir. Bendeki erikler ancak olgunlaştıkları zaman yenilebiliyor. Bir arkadaşımdaki bir tane erik ise yenecek kadar büyüdüğü zamandan olgunlaşıncaya kadar istediğiniz her zaman yiyebiliyorsunuz. Bol sulu. Tadı güzel. Ancak o eriği ben de hiçbir yerde görmedim. Ağaç yaşlı olduğu için kalem alınacak durumu yok. Budanırsa aşı yapmaya çalışacağım. Siz elinizden geldiği kadar o çeşidi çoğaltmaya çalışın. Ben farklı yerden getirmiş olduğum aşı kalemlerini bir fidancıya vererek onları aşılamasını sağladık. Fidanlar olunca da bu ilkbaharda yerlerine diktik. Keşke yakın olabilseydik. Aynı fidancıya kalemlerden götürerek çoğaltma durumu olurdu.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön