View Single Post
Eski 02-05-2016, 15:31   #232
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Sn. Burhan ak;

Ağacınızın ve yapraklarının dalları ile beraber fotoğraflarını eklerseniz ekşi karadut olup olmadığını anlayabiriz. Sağolsunlar. Bazı fidancılar ne istediğinizi sorup ona göre fidanı veriyorlar. Tabi tüm satıcılar aynı değil.

Bir arkadaşım bahsetmişti. Erkek dut olarak. Büyük yapraklı meyvesi olmayan. Sırf gölgesi için yetiştirilen. Onun dışında dutlarda çok problem yok sanırım. Özellikle ekşi karadutta dişi erkek ayrımı bulunmuyor. Tohumdan yetiştirilmiş ise belki küçük çiçekli olabilir. Bendeki bir kısım dutlar meyveye dönüşemeden muhtemelen soğuktan dolayı kuruyorlar. Geçtiğimiz yıl birkaç tane de olsa meyve almıştım. Dut fidanını sulanması durumunda çeşit özelliğine de bağlı olarak hızla gelişebiliyor. En geç gelişen ekşi karadut. Bu yıl dördüncü yılı yerindeki.

Arkadaşımın tohumdan büyüttüğü de çok fazla büyümemiş durumda. Aşı yaptı. Zaman geçince aşının tutup tutmadığı belli olacak.

Bendeki beyaz küçük duta da kabuk altı aşısı yaptık. Üç tane kalem ekşi karadut. Bir tane kalem de tatlı karadut olarak. Yaptığımız aşıda ağlamayı önlemek için kestikten sonra aşı yapmadan önce yeniden kestik. Kabuk arasına aşı yapıldı. Bir kısmı toprak doldurularak kalemlerin güneşten kavrulması en aza indirmeye çalıştık. Ben arada toprağa su da veriyorum. Biraz zamanı geçince deneme amaçlı olarak bu şekilde bir aşı yaptık. Zaman içinde aşının tutup tutmadığı belli olacak.

Ekşi karadut geç gelişmesine rağmen geliştikten sonra uzun yıllar dut veriyor. Biz de sabırla bekliyoruz.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön