View Single Post
Eski 24-04-2016, 20:28   #751
WindWild
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-03-2016
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 67
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarku Mesajı Göster
Ziraat mühendisi olmanız her şeyi doğru bileceğiniz anlamına gelmez. Modifiye lider budama sisteminde ilk katı kaç cm'den oluşturuyorsunuz? 2 metre mi? 1.5 metrelik fidanın tepe sürgünü hariç bütün gözleri öldürdüğünüzde ağacın tacı nereden oluşur?

Ben budama yaparken bahçeme gelen ziraat mühendisini dinleseydim, yere yatay giden dalları kesip, dik giden dalları bırakırdım. Ziraat mühendisine hangi sürgünler meyve gözü oluşturur, hangi sürgünler obur sürgün dediğimde, hepsi meyve verir diye cevapladı.
Ülkemizin sorunu bu işte bir diploma alan kendini her konuda ulema görüyor.

Had aşma konusuna gelince; haddimi bilirim, yanlışın karşısında da dururum. Youtube'a bir girin bakalım, yarı bodur ağaçların ilk katları kaç cm'den oluşturuluyor.
Bahçenize gelen mühendis arkadaş gibi mezun olup da yeterli bilgi ve beceriye sahip olmayan mimar da var makine mühendisi de var hatta doktor bile var. Ama bu durum böyle bir kişiyle karşılaşınca o kişinin meslegindeki tüm kişilere o gözle bakmanıza sebep olamaz ama yine de sizin kendi tercihinizdir. Ben de çürük dişimi aynada görüp dişçiye gittiğimde hekim hani çürük mürük yok deyip muayeneyi sonlandırmıştı ama ben diş hekimlerine güvenimi kaybetmek yerine başka bir hekime gidince sorunum çözüldü. Bakın zirai konularda youtube dan izleyerek çok da net bilgi sahibi olunmaz ancak fikir sahibi olunur şöyle görmüştüm denir öneride bulunurken. Gördüğünüz şeyi de önce uygulamanız lazım doğrulamak için. Çünkü özellikle ceviz hakkında izleyenleri çok yanıltıcı videolar mevcut youtube'da. Burada öneride bulunurken youtube'da gördüklerinize göre öneride bulunuyorsanız kaynak gösterip cümlenize "bakın burada böyle bir video var ordan gördüklerime göre" diye başlamanız daha doğru olur.

Birincisi, siz anlaşılan çok da bilgi sahibi birisi değilsiniz ekim dikim işlerinde. Yazdıklarınız çok tutarsızca. Bodur olsun yarı bodur olsun ya da bodur olmayan olsun tüm fidanların dikiminde hakim rüzgara ters istikamette tepe vurumu yapmak fidan dikiminin standartıdır. Ancak her zaman stardarta da uymak zorunda değilsinizdir. Ancak bu standartın bir sebebi vardır. Bu sebebi de youtube'dan araştırın bakalım.

İkincisi, "en üstte tek bıraktığımız göze birşey olursa, kurursa vs. diye o yüzden alttaki gözlerden de bırakmak lazım" demeniz tüm dünyada uygulanan ve ülkemizde de tüm bahçe tesislerinde uygulanan bu tekniği bilmemenize yoruyorum. Bunu bile bilmiyorsanız burada çoğu kişiyle tartışmaya girecek seviyede bilgi sahibi olmadığınız zaten kanıtlıyorsunuz.

Üçüncüsü, yahu ne demek nerden taç oluşturacak? Taç oluşumu nedir onu da bir araştırın youtube'dan. Yazdım ama tekrar yazayım ziraat 900 de ilk kat 1 metre ila 1.5 metre arasında oluşturulacak biz çoğunlukla 1 metreden göz bıraktık uygulamamızda. Zaten bu varyetenin(ziraat 900) çok önemli bir özelliği üstte bırakılan bu gözden dikine aşırı giden tek dal değil ilk pişkinleşmede dikine az uzayan ve 5-10 cm aralıklarla birbirlerine 50-60 derecede olan yan dallar yapması. bu da modifiye lider sisteminin ilk katını 1.4-1.7 metre arasında yapmanızı sağlıyor. ikinci katında bir standartı olmayıp biz 30 cm yukarıdan yapmak ideladir. Ancak ziraat 900 ün farklı anaçlı olanları var ve kullanılan anaçlara göre özellikleri değişebilir.

Son olarak siz önerinizi yapın ve başkaları da önerisini yapsın. Diğer kişilerin önerilerine de saldırmak yerine düzgünce neden böyle bir öneride bulundunuz diye sorun ve cevaplarını versinler. Ağaçlar nette ilk defa sizin gibi bir üslüba sahip bir kullanıcı gördüm.

WindWild Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön