View Single Post
Eski 18-04-2016, 16:20   #291
fasilus
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 18-04-2016
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi almost Mesajı Göster
Bu kadar saçma bir yazıyı görünce şaşırmıştım fakat yazının sonunda reklamı görünce şaşkınlığım birden gitti.
Mavi ladin hakkında bu kadar bilgisiz olup bu kadar uzun yazı yazarak 25(!) yılınızı mavi ladin hakkında araştırma yaparak boşa geçirdiğinizi görüyorum. 20.000 değil 200.000 tohum ekerek bu iş öğrenilmez, benim yakın bir arkadaşım bu işi yapıyor ve uzun senelerdir yapıyor, reklamını yapmış olmamak için ismini vermiyorum. Verdiğiniz PİCİYAKOS KOSTER GLAUCA ismi literatürde yok he siz 25 yılda yeni bir tür ürettiyseniz bilemiyorum. Lütfen insanları yanıltıp bu kadar yanlış yazılar yazmayalım. Hatalarınızı sıralamaya kalksam buraya sığmaz. Kazım polat arkadaşım gayet güzel bir cevap vermiş size.

Türkiye'de eğer mavi ladin hakkında araştırma yaptıysanız elinize geçen bilgiler herkesin bildiği genel bilgilerdir yok eğer
yabancı kaynaklı üniversitelerin sayfalarını araştırsaydınız bu yazıyı hiç yazmamış olurdunuz.
http://hcs.osu.edu/pocketgardener/so.../pi_ngens.html Bu sitede mavi ladin hakkında yapılmış gerçek
araştırmalar sonucu elde edilmiş veriler ver. Birkaçını sizinler paylaşmak istiyorum;
-full sun to partial sun
-prefers a moist, acidic, well-drained soil in full sun, but can tolerate many adverse conditions, including dry soils, soils of various pH, and Winter salt spray
İngilizceniz yoksa bir kısmını sizin için çevireyim ve burdaki arkadaşlarda anlasın.
-tamamı güneş veya yarı güneş
-nemi tercih eder, asidik, drene olmuş toprakta iyi yetişir fakat birçok türde toprağa tolerans gösterir, bunların içinde kuru toprak, tüm phlar hatta tuzlu toprakta bile.
Ayrıca bahsettiğiniz orman bakanlığı vs. diğer devlet kurumları bu fidan hakkında ne kadar bilgiye sahip olduğu arayıp sorarsanız belli ediyorlar. Onlar bile özel üreticilere yönlendiriyorlar çünkü Türkiye'de mavi ladin hakkında orman bakanlıkları vs. araştırma yapmıyor arayın bakın bir tane devlet üniversitesi herhangi bir araştırma yapmamış.
Ayrıca mavi ladin 15 yıl sonra renk değiştirir ve 1000 rakımın altında olmaz yazmışsınız, küllüyen yalan. Sakarya'da rakım 31'dir ve ben kendi gözlerimle gördüm bir kişinin bahçesinde 20 yıllık mavi ladin vardı boyu yaklaşık 7 metreydi. Gayette masmaviydi sahibine sordum nerden aldınız nasıl büyüttünüz diye. Cevabı ise şöyle oldu: Bir arkadaşım getirdi tohumdan üretilmiş mavi ladin dedi ve yere diktikten sonra sulamaktan başka hiçbir bakım yapmadım. Eğer görmek isterseniz özelden ulaşın adresini vereyim.

Sizin bahsettiğiniz ahmet inci nin fidanlığınada gittim. "İlkokul önlerinde çocuklara civciv satmak gibi bişii. 5-7 yaşındaki fidan 150 milyon." yazmışsınız.
Ahmet İncide insanları mavi ladin üretmeye teşvik ediyor. Eğer onun websitesini incelerseniz görürsünüz.
Ayrıca 35 yaşında batı ladinini söküp başka bir yere dikerseniz ****** şaşıracak, tutabilir ancak o yaştaki fidanın eski yerindeki gibi büyümesi söz konusu
olamaz.
Ayrıca 4 yaşındaki fidanın üstüne gölgelik koymaya gerek yok. Ormanlardan bilirsiniz tohum yere düşüp çimlenince onu güneşten koruyan ormandaki diğer büyük mavi ladinlerdir. Mavi ladin için 2 yaşından sonra gölgeye gerek yoktur hatta fazla gölgede durursa fidan yeterince hızlı büyüyemez.

O kadar çok yanlış bilgi vermişsinizki zamanım yettiğince bu kadarını yazdım, bence siz boş olta atıp balık tutmaya çalışıyorsunuz.
Merhaba,
Mavi ladin yetiştiriciliği ile ilgili kaynak önerebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

fasilus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön