Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sagun
belli bir kalınlığa derken?? acaba küçük fidanların tutma olasılığı daha yüksek değilmi. köklerine daha az zarar verecek şekilde sökülebildiği için.
kalın fidanları iyi budamak lazım kök/gövde-dal oranı ne kadar yüksek olursa ağaç daha iyi tutacaktır.
|
En az 5 cm çaplı gövdeye sahip fidanları kastediyorum. Benim söktüklerim içerisinde 7-8 cm çaplı olanlar da var.Muhtemelen onlar 4-5 yaşındalar. Üstelik bu tip fidanların bazıları saçaklı köke sahipse sökümü hem kolaydır, hem de kökler iyi temizlenirse tutma oranı çok yüksektir. Yoksa küçük fidan da söktüm ve ektim, ama birçoğu o direnci gösteremiyor. Farklı güneş, gölge, toprak, ve şartlarda çok denemelerim oldu. Ihlamur fidanının ne kadar zor tuttuğunu uğraşanlar bilirler. Bence, kalın gövdeli fidanların etrafını güzelce açarak çıkarmanız halinde, ektiğinizde ilkbahar ile birlikte gövdelerden nasıl sürgünler verdiğini göreceksiniz. Ektiğiniz alan nispeten gölgeli de olsa korkmayın. Bu sonuçlara Balıkesir' de Aralık ayı ile dikimlere başlanarak ulaşıldı. Kolay gelsin.