Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi s.toprak
Merhaba,
Yukardaki koruk asması ile ilgili mesajımı ne olduğunu bilemediğim bir hatam yüzünden dört beş kez denememe rağmen göndermedim. Hep ''mesajınız çok kısa en az 3 kelime yazın'' Bildirisi aldım.
Sonunda Qoute tırnağının içine kopyalamayı başardım o zaman da baştaki ''Merhaba''
sözüm kopyalanmamış. Dilerim mesajım anlaşılacak şekilde ulaşmıştır.
Selamlar.
|
Her şeyi alıntı içine yazarsanız o mesaj gönderilemez.
Kısa uyarısı verir. Bu nedenle alıntı yapıp, onun altından devam etmelisiniz.
Yukarıdaki mesaj da iyice karışmış. Alıntıyı sildim ki anlaşılsın.
Merhaba,
Bahçenizde koruk veren asmanız var, siz bundan memnun değilsiniz.
keşke şimdi de bir Ege kazasından bahçesinde yaşlı bir koruk asması yaşayan bir evde yaşıyor olsaydım. O korukları biz çocukken salkımı ile koparır, yıkar, gümüşten kalaylı bakır maşrapalara atar üzerine biraz toz serper maşrapanın ağzını bir bez peçete ile kapatıp bahçede maşrapayı aşağı yukarı sallayarak ve '' ter terleme terleme, Yörük kızı Alime'' diye tekerleme söyleyerek bahçede koştururduk. Koruklar terler nemlenir hafifçe yumuşar biz de onları yerdik.
Koruklar üzüme dönerse iri siyah hafifi mayhoş çok hoş üzüm olurlardı. Üzüme dönmeden (ben düşmeden) toplanan koruklar dövülür suyu sıkılır, kaynatılır koruk ekşisi olarak şişelenirdi. Salatalarımızda taze veya şişelediğimiz koruk ekşilerini kullanırdık. Bazı salata türlerinde, haşlanmış üzerine z.yağı dökülmüş hardal, turp otu, beyaz ya da kara yaprak lahana (cibez) gibi yeşilliklerde, çiğ ısırgan otu salatasında, özellikle koruk ekşisi daha güzel olur. Annem koruk suyunu kaynatarak kavanozlarda sakladığı koruk şurubu yapardı, bu şuruptan yapılan koruk şerbeti tadı ve kokusu güzel, çok özel, serinletici ateş düşüren şifalı bir şerbetti. Bizim koruk asmamızın yaprağından da gayet güzel sarma yapılırdı.
Bir de kısa not: Atlas gibi ince, narin sarmalık yaprak çekirdeksiz izmir üzümü yaprağıdır. Keşke sizin koruk asmanız bende olsaydı, ne yazık ki burası Ege değil ve evim deki topraklar sadece saksılarda, açıklığım da sadece daracık üç adet balkondan ibaret.