Merhaba arkadaslar,
Evımızdeki bahcemızde bırkac meyve agacımız var..Bu sene babam bır kac tane daha meyve fıdanı dıkmıs..Anca annem ve babam organık olsun doğal olsun yok dogada nasıl buyuyorsa oyle buyusun mantıgıyla bugune kadar hemen hemen hıc budama yapmamıslar ...Benım arastırmalarım dogrultusunda ıse budamanın nedenlı onemlı oldugunu gordum..Kamcı fıdan ya da lıder bırakılmıs fıdan oldugunda budama yapacak ve buyutecek durumdayım sanırım..tabıkı eksıklerım cok gelıstırmeye calısıyorum..sızden rıcam yukledıgım resımler ıle ılgılı bıır kac sorum olacaktı tereddute dustugum bu konuda bana yardımcı olursanız cok ama cok memnun kalırım ..şimdiden teşekkurler. Sevgiyle kalın.
1 nolu ağaç:

Bu cevız agacımız kendı cabaları ıle buyumus..Lider yapma kısmını gecmısız dıye dusunuyorum..A)Sızce goble budama mı yapılması lazım?
B) 3 numaralı dalı kesmeyı dusunuyorum cunku 2 numaralı dalla catallanmıs bırbırının ustunde.
C)5 numaralı kucuk bıcımsız dalıda kesme taraftarıyım..
D)uctan budama nereden yapmalıyım tam kestıremedım acıkcası..
2 nolu ağaç:

Bu vısne agacımız sanırım, dalları demır gıbı sert..lider olusmus ancak dık konuma getırılmeyecek kadar sert..
A)bunu da mı goble budama yapsam acaba..baska onerısı olan?
3 nolu ağaç:

Bu da seftalı olması lazım.tepe noktası fazla yuksekten kesılmıs ama guzel lıder ve dallar olusmus..
A)sızce yıne de sıfırdan baslayıp kısa tepe noktası kesımı yapmalımıyım? B)lıder dısındakı dallar uzun mu sızce bıraz daha kısaltmalımıyım?
C)son olarak da lıderın ordakı tepe noktası ıyıce temızlenmelımı bazıları boyle et payı bırakıldıgında sorun olacagını soyluyorlar da..
4 nolu ağaç:

A)Bu agacımızın sanırım budama zamanı gectı dıye dusunuyorum..yanılıyormuyum?
B)sadece uc kesım yapıcam sonra yaprak dokumunde buyuk budama yapmayı dusunuyorum..