Sn. Tarku,
Isin sosyolojik boyutu tabi ki farkli bir sey. Size katiliyorum. Farkli donemlerde, farkli sartlarda, farkli toplumlarda, farkli beklentilerle, tasvir edilmis bir karsilastirma. Ama vurgulamak istedigim nokta tam olarak kizilderililerin ugradigi hak istilasi degil.
Hugel Kultur yontemin bir cok kisi tarafindan kullanilmasina cok sevindim. Ne kadar cok konusulursa, yazilirsa, daha fazla insanin ilgisini ceker dusuncesiyle , araya ekledim, yoksa bu yontemin kullanimi 1950 lere kadar gidiyor... (bir orman yuruyusunde, onlarca ornegine dogada rastlayabilirsiniz.)
Henuz forumda yeni oldugum icin, ne yazik ki tum linklere goz atma sansim olmadi.
Benim vurgulamak istedigim, siz nasil bunun akla ziyan bir proje oldugunu dusunuyorsaniz, bir kizilderili de bugun ki tarim tekniklerine akla ziyan bir proje olarak bakardi.
Iki proje de, dogal olmayan, bir cok girdiye bagimli. (petrol urunleri, kimyasallar, elektrik vs...)
Iki proje de, dogada kendi basina goremeyeceginiz sartlari hedefliyor. (dogada tek tiplik ve duz hatlar yoktur ornegin, ama bugun ki tarim da var)
Iki proje de, surdurulebilir olmayan bir yontem. (dunyanin acil surdurulebilirlige ihtiyaci var)
Iki projede de, doga, daha kisa surede, daha fazla para kazanmak icin , insan fikirlerine , tekniklerine maruz kaliyor.
Iki projede de, oneride bulunanlar, once elimizdekini en iyi sekilde kullanmayi ogrenelim diyor. 1 donumden 100 donum yaratmaya calismaktansa, once 1 donumden 2 donum yaratmaya calisalim(hugel kultur). (100%luk bir artis beni fazlasiyla tatmin ediyor)
Belki alakasiz ama; Kizilderililere iliskin Forrest Carter adli bir yazarin, Kucuk Agacin Egitimi, adli bir kitabi var. Aslinda cocuk kitabi ama benim okumaktan en cok zevk aldigim kitaplardan biri. (cocuklariniza okutmanizi siddetle tavsiye ederim) Kizilderililer ve dogaya bakis acilari ile ilgilenenlere bir kac kitap daha onerebilirim.
Düzenleyen laputa : 07-04-2016 saat 16:14
Neden: imla
|