Sn Muda;
Tecrubelerinizi paylastiginiz icin sonsuz tesekkurler.
Derede yil boyu su akiskanligi var.
Ama olabildigince dere suyuna dokunmamaya calisacagim, (elzem olmadigi surece) .
Oncelikli hedefim, araziye dusen yagmur suyunu ve atik suyu, toprak uzerinde uzun sure tutmaya calismak. Yagmur suyunu biriktirmek icin, bahsettiginiz cukurlardan, arazi boyunca kazilacak, (ayni es yukselti egrisi uzerinde) , boylece yagan tum yagmuru hendek hatlarinda biriktirip, arazi uzerinde olabildigince su tutmaya calisacagim. Kaba bir rakamsal ornek vermek gerekirse, 50 metre uzunlugunda, 50 cm derinliginde, 50 cm genisliginde, 5-6 adet, su hendegi yapmayi dusunuyorum. Henuz tasarimi bitirmedim. (bununla ilgili calismalarimi ayri bir baslik altinda anlatmaya calisacagim)
Bu hendekler kendi aralarinda baglantili olacagi gibi, nihayetinde bir (ya da birkac) golete su yasiyor olacaklar. Ama goletlere dokulmeden once (su tasmasi gibi sebepler nedeniyle) , toprak ile olabildigince uzun sure temasta olacak. Yavas emilim ve golge etkisi icin (ayni zamanda yine kompost uretmek uzere) , su hendekleri malc malzeme ile dolu olacak.
Ve bu kadar su, mikroiklimlendirmeye de oldukca yardimci olacak.
daha iyi anlatim icin bir kac resim;
https://www.google.com.tr/search?q=s...-jBJgQ_AUIBigB
Bidon depolarini, catilardan yagmur suyu toplamada kullanacagim. (sera, ahir, evler) Arazi uzerinde yeterince su tutmak icin bidon, hem maliyeti yuksek(goreceli olarak) , hem de bakima ihtiyac duyuyor .
Yillar icinde, kanallar nedeniyle su doygunlugu artan arazinin kendi dogal goletlerini olusturmasini bekliyorum. Tipki insan eli degmemis doga da oldugu gibi.