View Single Post
Eski 07-04-2016, 12:36   #44
verdoque
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 554
P. Eryngii ile tanışmam Sn Pria sayesinde oldu. Tadı gerçekten kuzugöbeği ile dahi kıyaslanamayacak kadar güzel. Yeyip de tadına bayılınca başladım araştırmaya bu iş nasıl olur diye. En son kendimi petri kaplarından misel ayıklarken buldum

Agarda üretmekte çok büyük sıkıntı yaşamadım, ikinci denemede gayet güzel geliştiler. Şu anda agarda izole ettiğim miselleri buğday tohumuna aşılama aşamasındayım. Buğdaya sardırmayı da başarabilirsem bulduğum her toprak parçasına mantar yatakları yapacağım

P. eryngii miselleri diğer türlere göre daha yavaş geliştiği için pastörize değil sterilize komposta ekilmeli deniyor. O yüzden ev ortamında iç mekanda bu şartları sağlamak zor. Geçen sene Erkel'den sipariş verdiğim eryngii kiti hiç sarmadı ve kontamine oldu. Bir daha sipariş verirsem sarmış kompost soracağım ya da özellikle sarım aşamasında sıcak ve çevreden izole bir şekilde sarımını tamamlamaya gayret edeceğim.

P. Eryngii'nin ticari üretimi ile ilgili aşağıdaki videoyu izlemenizi tavsiye ederim.

Videoda 3 önemli faktörden bahsediliyor:

Birincisi yüksek teknolojili, suyu ve havası filtrelenen temiz odalarda üretim yapılması. Çünkü P. Eryngii hassas bir tür, en küçük bir kontaminasyon riskinin bulunmaması gerekiyor.

İkincisi miselin sterilize edilmiş komposta sıvı formda enjekte edilmesi. Bu hem miselin kompost içinde daha hızlı yayılmasını sağlıyor hem de özel enjeksiyon portlarından aşılama yapıldığı için steril ortama misellerden başka hiçbir organizma giremiyor. Vİdeoda sıvı miselleri de kendileri ürettiklerini söylüyor, yani sağlam bir laboratuar yatırımı söz konusu.

Üçüncüsü ise sarım tamamlandıktan sonra oda sıcaklığını diğer üreticiler 16-18 dereceye düşürürken onlar 13-14 dereceye düşürüyorlarmış. Mantarlar daha uzun sürede gelişiyor fakat tadı ve raf ömrü daha iyi oluyor.

Mantarlar büyümeye başladığında budama yapılıyor, her şişede sadece en büyük ve en iyi özelliklere sahip bir ya da iki mantarın büyümesine izin veriliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=cX3R...&nohtml5=False


Düzenleyen verdoque : 08-04-2016 saat 09:16
verdoque Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön