Sayın Şenol;
Topraksız tarım; Üniversitelerde dahi hala yoğun araştırma konusu olan bir bilim dalı. Bir çok formül denenmiş, ancak ticari olarak görülmesi nedeniyle formüllere yapılan ilaveler ve sonuçları gizlenmek suretiyle kamuoyu bilgisine ulaşmamıştır. Dikkat edilirse hazır satılan gübrelerin çoğu içeriğini gizlemeyi tercih etmektedirler.
En güzel bilgiye; araştırma ve deneme yapılarak ulaşmak mümkündür. Geçen yıl tüm bitkilere Hoagland formülünü uyguladım. Tabii Ec ve Ph değerleri her bitkiye göre değiştiğinden, o bitkinin istediği değerlerde olmasına dikkat ettim.
Salatalık, domates ve biberde gayet olumlu sonuç aldım. Çilek ve fasulye de iyi bir sonuç aldığımı söylemem mümkün değil.
İster istemez sonuçlara direk etki olan nedenleri, sadece formül ile bağdaştırmak yanlış olur. Bulunduğunuz iklim şartları, çevre koşulları, kullandığınız su, kapalı veya açık ortam şartları, Köklerin zamanında istenmeyen tuzlardan arındırılması, köklere gönderilen solüsyonun havalandırılması, solüsyonun bitkinin istediği kadar günlük olarak sağlanması v.s gibi bir çok etkenin bitkinin gelişmesine ve iyi bir verim alınmasına ölçü olacağının bilinmesi gerekir. Ayrıca bitkinin çiçek zamanı veya gelişme zamanı yapraktan beslenmesi dahi etken dir.
Bu sene de yine ayni şekilde Hoagland da ısrar edeceğim.
Selamlar. Kolay gelsin.
|