Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Erdem 01
Bende Carnosa var. Diğer Hoya türlerinin çiçeklenmesi ile ilgili sormak istiyorum. Carnosa önce sürgün dal uzatıyor. Daha sonra dalın üstünde yaprak ve çiçek uzantısı veriyor. Eski dalın üstünde çiçek uzantısı oluştuğunu hiç görmedim. Çiçek vermesi için yaprak dibinde göz olan yerin üstünden buduyorum veya kendisi bir sürgün gözü büyütüp dal veriyor. Buralardan sürgün verdiğinde çiçekli dal oluşuyor. Bu diğer hoya türlerinde de aynı mı. Eski çiçeksiz dalın üstünde sonradan çiçek uzantısı oluşuyor mu. Çiçekli dal oluşması için kendisinin çiçek gözlü sürgün dal vermesi veya sizin budama ile sürgüne zorlamanız gerekiyor mu.
|
Aynı anlattığınız gibi eski dallardan değil yeni sürgünlerden çiçek sapları geliyor, bu tüm hoyalarda böyle. Eski dallardan daha önce hiçbir şekilde çiçek sapı geldiğini görmedim. Sdece gelişmemiş küçük saplar zamanla eski sürgünlerden gelişim göösterebiliyor. Bunu genelde lacunsa varyetelerinde rastladım. Bunlar dışında diğer türlerde rastlamadım daha önce.
Bazı türler çok yavaş büyürken bazıları başını alıp gidiyor. Örneğin Hoya vitiensis ilk önce yedeklemek için kendime bi iki çelik aldım. Sonrasında farkettim ki vitiensis'i ne kadar çok çeliklersem o kadar çok sürgün çıkartıyor inat yapar gibi ve birde hoya macgillavry var ki o da resmen ömür törpüsü benim için. Kaç kere çelik aldım hala sürgün vermemekle kararlılığını sürdürüyor. Yeni sürgün versin diye değil de yedeklemek için aldığım çeliklerde bitkiyi sürgüne teşvik etmişliğim vardır. Fakat çiçek açmak için sap çıkartmalarını bunlara bağlamadım. Sürekli bahsettiğimiz ortam ve isteklerini karşıladıkça bitkiler zaten yaşlarını doldurmadan bile çiçek açıyorlar örneğin multiflora. Geldikten tam 3 ay sonra çiçeklenmeye başlayan bir türdü. Hiçbir şekilde sürgüne ya da çiçeğe zorlamak için çelik almadım. Genelde yedekleme ve satış için çelikler aldım. Bu aldığım çeliklerde bitkiyi yeni sürgün çıkartmaya itiyordu. Çiçek açacağı varsa da sürgünle birlikte çiçek saplarıda beliriyordu. Umarım açıklayabilmişimdir sorularınızı.