View Single Post
Eski 23-03-2016, 22:42   #11
Meletli
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 16-05-2014
Sayın permakültür,benim kanaatımda uçsürgünleri pişkinleşmeyen fidanlar sonbahar erken donlarından etkilenmektedir.Aralık 2014 kışında dikmiş olduğum fidanlarım 2015 yılı Kasım ayının 20 sine kadar yaprak dökmedi.Bazı uçsürgünleri pişkinleşmeyen fidanlarım kış donlarından etkilenmiştir.Ancak sürgünü erken gelişip pişkinleşenlerde etkilenme yoktur.Rakım 650 dir.Çeşit chandlerdir.yazın sonlarına doğru sürgün yapan geç depara kalkan fidanların uçlarında kuruma vardır.Ama aynı kuruma pişkinleşmeyen yeli yabani çeşitlerin sürgünlerinde de var.Nisan 2015 de yaptığım çeşit değiştirme aşılarında da aynı durum sözkonusudur.Gelişimini erken tamamlayıp pişkinleşen sürgünlerde hiç etkilenme yoktur.Ancak sürgün uçları yeşil olan sürgün uçlarında kuruma olmaktadır.Yine Kasım 2015 sonunda diktiğim fidanlarımı 2016 Mart ayı başında yaptığım kotrolda ise gövdesi pişkin olanlarda hiç etkilenme yoktur.Ancak gövdesi yeşil ve pişkinleşmemiş fidanlarda yeşil aksamının kuruduğunu gördüm.İnşallah aşı noktasından sonraki bir iki göz sağlamdır.Zira tepe kesimini Nisan başında yapmayı planlıyorum.Ben sulamayı kumlu tınlı olması sebebiyle geçen yaz Eylül sonuna kadar mecburen devam ettirdim.Yoksa zaten kuruyacaktı ama busene 2 yaşlı fidanlarımın sulamasını daha erken kesebiliim.Size naçizane tavsiyem çeşit değiştirmek için acele etmemeniz ve sürgünlerin pişkinleşmesi için mümkün olan tedbirleri almanızdır.Konu hakkında bugüne kadar yazmamış olmamız ise hem bu kış yaşananları yeni tecrübe etmiş olmam vede daha tecrübeli olan üstadların yorumlarını görmek sebe iyledir.İyi geceler.

Meletli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön