View Single Post
Eski 21-03-2016, 10:31   #267
putko
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 28-12-2015
Merhaba Sn. abidinberkay,
Sorularınıza bildiğim kadarı ile cevap vermeye çalışayım.
1) Tohum topraktan çıktığında ilk iki yaprağı kotiledon ismi verilen geçici yapraklardır. Bundan sonra açacak olanlar gerçek yapraklardır. 3-4 gerçek yaprak olmadan yerinden oynatmak tavsiye edilmiyor. Ben seyreltmek amacı ile söktüklerimin çoğunu kaybettim. 3-4 yaprak olduğunda şaşırma amaçlı daha büyük bir plastik bardağa alabilirsiniz. Yerine ne zaman ekeceğiniz biraz da iklim ile alakalı. Son geç don tarihinden sonra dikmekde fayda var dışarıya. Eğer saksıda ev içinde yetiştirecekseniz 3-4 yaprakdan sonra direk orayada alabilirsiniz, ama şaşırtma, gelişim için faydalı. Şaşırtacaksanız, 10 yaprak civarı gerçek yerine aktarabilirsiniz.
2) 20 litrelik saksılar yeterli deniyor. Eğer çok yıllık bitki olarak düşünüyorsanız, kışın taşıyabilmeniz gerek. Ama madem elinizde var, fazla toprak zarar vermez. Yatay bir saksı ise, 30 cm falan derinliği olsa iyi olur. 30-40 cm ara ile ekebilirsiniz. Bunlar ideal rakamlar, daha sık ekersenizde sanırım sorun olmaz. Tarlada ekim için 50 cm okumuştum.
3) Bu türleri aldığınıza göre acıya çok düşkünsünüz. Memleketim adana'da biberin acıması için güneş alması gerektiğini söylerlerdi. Okuyup öğrendiğinde sulamanın daha büyük etkisi olduğu kanısına vardım.

Lütfen yazdıklarımı dikkate alırken, bunların araştırmalarımdan oluştuğunu ve herhangi bir pratik geçmişim olmadığını göz önüne alın. En güvenlisi, sizinde bu fikirlerden yola çıkarak araştırma yapmanız ve kendi durumunuza göre karar vermeniz.

Kolay gelsin, umarım başarılı olursunuz.

putko Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön