View Single Post
Eski 20-03-2016, 23:07   #1216
Gardenias
Ağaç Dostu
 
Gardenias's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2016
Şehir: Antalya
Mesajlar: 237
En çok açani; tek katlı olanları. .
En çok kokan; sarı renkli olanı. .
Sarı renkli tek kat olan 7/24 kokuyor.Tam bir "Aksam Sefasi"..
Akşam olmasıyla beraber artan nefis bir koku metrelerce öteden duyuluyor.Nasil Magnolia Grandifloranin kokusu çok ağır değil ama müthiş bir parfumse;bu da öyle. .Müthiş bir koku,ama çok ağır değil. Tanımlamak gerekirse kolonyamsı tazeleyici bir koku denebilir..İçinde biraz limon kokusu notasi da var..
ÜSTELİK BU SARI BRUGMANSİA YIL BOYU NONSTOP AÇIYOR. Çiçekleri de iri (yaklasik 1 karış boyunda) ve çok gösterişli. .Sarı brugmansia kışa da en çok dayanan tipi..Yaklaşık 3 m.ye kadar boylaniyor. (Bu türe Dalay Lama diye ad takmışlar)
Zone 8a -8b-9a-9b-10a-10b ve 11 de yetisebiliyor.
Zone 8a da yetişmesi demek ; -12 C dayanabilir demek oluyor..

Kendi içinde Brugmansialar yapılarına göre; alt grup tipleri olarak;
1- B.Aurea
2- B.Candida
3- B.Sanguinea
4- B.Suaveolens ..... diye ayrılıyorlar

Brugmensia; içinde tıpta tedavide kullanılan ,Atropin,Scopolamin ve Hyocyanin içeriyor.
Bitkinin her kısmı ZEHİRLİ.

Ağaç; arılar ,kelebekler ve kuşları çekici ozellikte. .Hemen hemen tüm brugmansialar çok hızlı gelişiyorlar.

Düz beyaz çiçekli olanlar B.Arborea ve Charliston diye 2 çeşit olabiliyor.Charliston olanlarda çiçek etekleri fırfırlı görünümde. .
Charliston olanlar Zone 10a-10b ve 11 de yetişiyor. Yani ancak -1 C dayanabiliyor; soğuğa daha hassas. Yaklaşık 5m.ye kadar boy yapabiliyor.Çiçeklerini sadece sonbahar ve kış başında açıyorlar. Çiçekleri bu sekilde..
Name:  uploadfromtaptalk1458510479191.jpg
Views: 1877
Size:  3.8 KB
B.Arborea tek kat beyaz renli çiçekli;Zone 9a-9b-10a-10b ve 11 de yetisebiliyor. Yani -3 C kadar dayanabiliyor.YIL BOYU SÜREKLİ ÇİÇEK AÇIYOR. Name:  uploadfromtaptalk1458509281984.jpg
Views: 1907
Size:  3.3 KB
Çiçekleri bu sekilde...

Katmerli beyaz çiçekli olanlar; yaklaşık 3 m.ye kadar boylaniyorlar.
Zone 7b-8a-8b-9a-9b-10a-10b ve 11 de yaşıyorlar. Zone 7b ; -14 C kadar dayaniyorlar.(Ilıman iklimlerde kış da dahil olmak üzere) YIL BOYU SÜREKLİ AÇIYORLAR. Çicekleri şu şekilde,
Name:  uploadfromtaptalk1458510719628.jpg
Views: 1973
Size:  4.4 KB

Brugmansialarda önce vegetatif gelişmeyi sağlayan yapraklar oluşuyor. Bu yaprakların bakıldığında sağ ve Sol kısmı birbirine simetrik ve eşit. Brugmansianın açmadan önce bir catallanma, yani Y yapması ,gerekiyor. Bu Y yi yapmadan önce çıkardığı yaprak şu şekilde. ..
Görüldüğü gibi sağ ve Sol yarı eşit değil. Bu bitkinin çatallanma yapacağının, yani sonradan açacağının habercisi..Herkes kendi brugmansiasında bu yaprağa bakabilir..Bu yaprağı gördü mü sorun yok,bitki açmaya başlayacaktır.
Name:  uploadfromtaptalk1458511071917.jpg
Views: 1970
Size:  18.6 KB

Çelik alırken Y den önceki kısım, yani vegetatif kısımdan çelik alırsanız bitki vegetatif kısmı tamamlayıp, sonra Y yapıp sonra, yani geç çiçek acar..
Ama Y nin üstünden çelik alırsanız vegetatif gelişmeyi tamamladım erişkinim diye düşünüp kısa sürede tekrar bir Y yapar ve erken çiçek açar. .
Brugmansialar bir hipopotam gibi sıvı gubrelenmeyi hızla içlerine çekerler. .Sık gübrelenmeyi severler.
Toprağa dikili olanlar,haftada en az 1 defa NPK ile gubrelenmelidir(Haftada 2 de olabilir). Ancak NPK daki phosfor miktarı yüksek olmamalıdır. (Ortadaki P harfi)
NPK ; 15-5-10 veya 30-10-20 seçilebilir. Haftada en az 1 defa 1 çorba kaşığı NPK sulandırılmış olarak verilmelidir.
Fazla azotlu gübrelenme yapraklarda sararma veya yaprak dökülmesi şeklinde kendini belli eder,o zaman gübrelemeyi kesip biraz ara verebilirsiniz.

Brgmansialar eğer tohumdan yetiştirilmişse 1 yıl içinde çiçek açarlar,bazısının türüne göre çiçek açması 18 ayı bulur..(Özellikle B.Arborea tipiyse).
Hatta nadiren 3.yaşına kadar açmayanlar bile olabilir.
Ancak 1.yıl çiçeklenmesi nispeten azdır.Brugmansia ne kadar gelişmişse çiçek oluşumu da o kadar güzel ve fazla olacaktır;bu da aynı oranda mis gibi kokuya delalet eder.(Bir sürü kokulu zambağın aynı anda çiçek açtığını düşünün, nasıl bir parfüm bulutu oluşacaksa;brugmasiaları da ters bir zambak öbeği gibi düşünebilirsiniz.) Genelde tam çiçek şölenine geçmeleri 3 yılı bulur.
Eğer Brugmansianız hala çiçek açmadıysa ;bu ,çeliğinizin Y nin altından, vegetatif kısımdan, alındığını gösterir.
Bu arada kök gelişimi de önemli...Kök gelişimini 3 ila 5 yılda tamamlar.
Brugmansialar tüm çiçeklerini Y oluşturduktan sonra bu hattın üzerinde açarlar,ayrıca Brugmansialar çiçeklerini genelde yeni gelişen odunsu kısmın üzerinde açarlar.O yüzden birkaç yılda bir budayarak gençleştirme yapabilirsiniz..
Burada Antalya'da Brugmansia'ya "Boru Çiçeği" veya "Meleklerin Borusu" diyorlar,bence de Türkçeleştirme adına hoş bir ad.Bundan sonra ben de boru çiçeği diyerek devam edeceğim.
Boru çiçeği Y yi oluşturduktan sonra, önce yukarı doğru bir çanak oluşturur,buradan çiçek gelişecektir.Çiçek dolgunlaşmaya başladıktan sonra yukarı doğru olan çanak yön değiştirir ve aşağı doğru yönlenir ve buradan çiçek açar.Çok az türünde horizantal(yatay) çiçek açma gözlenir.
Boru çiçeğinin çiçeklenmesi Y nin üzerinde olacağından henüz Y oluşturmadıysa bu ana gövdedir/üstünde küçük yapraklar vardır),vegetatif gelişmeyi sağlar.Bu gövdeden çıkan bütün sürgünleri koparın ki bitkinin gücü Y yapmaya dolayısıyla çiçeklenmeye gitsin..Y yaptıktan sonra da Y nin altındaki yaprakları koparın.

Meleğiniz genç olduğu için ilk yıl,normalde türü katmerli olsa da, bazen sadece tek katlı çiçekler verebilir.O zaman paniklemeyin,muhtemelen ikinci yıl katmerli çiçeklere kavuşacaksınız demektir.Hatta bitkiniz 3 veya daha fazla senelikse bile, bazen haşere istilasına uğraması veya gübresiz kalması durumunda, tek katlı çiçekler verebilir.O zaman hemen bitkiyi istila eden haşere var mı veya besinsiz mi kaldı, strese mi girdi diye araştırın.
Meleğinizin bir yaprağını elinizle ezerseniz, onların domates bitkisine ne kadar benzediğini görürsünüz;dolayısıyla domatese verilen gübreler Boru çiçeğine de çok iyi gelir.
NPK nın dışında eser elementler de çiçeğe verilmelidir.Ayda bir, Mangan ve Magnesium gibi...
Verme imkanınız varsa tavşan gübresi meleğe iyi gelir.
Meleğinizi çok aşırı sulamayın ,gövdesi yumuşayarak, onu kaybetmeye neden olabilirsiniz.
Melekler çok aşırı sıcak havayı sevmezler; çiçeklerini açma yoğumluğunu biraz azaltırlar,ancak bir sonraki ay gene bol miktarda çiçek açaktır.En iyi ve bol çiçeklenmeyi sonbaharda yaparlar..
Eğer düzenli gübrelerseniz (türüne göre) istisnasız bütün yıl çiçek açacaktır.

Bu bilgilerden sonra işte size Antalya 'dan bir melek. (Burada kimileri "boru cicegi" diyorlar)http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...79eb2673ee.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...8e98d7e751.jpg

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


Düzenleyen Gardenias : 21-03-2016 saat 22:22 Neden: imla hataları ve bilgi ekleme
Gardenias Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön