Yorumlarınıza teşekkür ederim. Benim yaptığım yöntem kesin doğrudur diyemem tabi ama çimlenmesi zor chinense türünden, mini serayı boşalttığımda en son %80 civarı sonuç aldım. 3 hafta boyu mini sera fişte kaldı ve ilk çimlenme 7. günde görüldü. Chinense türü yüksek sıcaklıkta çimlendiği için ortam sıcaklığı gece gündüz 28C'de sabit kaldı.
Hatalarım da oldu ama. Okuduğum tavsiyeler kayayününün pH'ı yükseltme eğilimi olduğu üzerinde. Bunun için kullanmadan önce 24 saat süresince 5,5 pH 0,2-0,3 gibi düşük EC solüsyon içinde bekletilmesi tavsiye ediliyor. Bu işleme buffering-tamponlama deniliyor. Bunu yaparken kesin şişe suyu kullanın. Ben 24 saat beklettim ama pH'ı 5,5'a indirmedim. Bunun için daha sonra yüksek pH kalsiyumu kilitledi ve yapraklarda deformasyon gözüktü. Kullandığınız malzeme de özellikle bitki yetiştirmek için üretilen kayayünü olmalı tabi.
Bunun haricinde besin kullanımına gelirsek, kayayünü tamponlama işleminden sonra kurudukça sadece pH 5,8'e düşürdüğüm suyu kullandım. Kotiledon yapraklardan sonra gerçek yapraklar açınca 0,4 EC 5,8 pH ile devam ettim. Saksıya aktardıktan sonra ilk 10 gün kadar 0,5 EC daha sonra 0,6 EC değerinde solüsyon kullandım. Hep damacana su kullandığım için başlangıç EC yok denecek kadar az.
Gereksiz yüksek EC kullanıp bitkileri strese sokmak istemediğimden büyümede yavaşlama veya besin yetersizliği (soluk renk yaprak
vb) görmedikçe düşük EC vermeyi tercih ettim. Söylediğim değerlerde bu problemlere rastlanmadı. Bir kaç bitki ayırıp EC yükseltmeye devam edip ne olurdu görmek iyi olurdu ama her seferinde iki ayrı solüsyon yapmaya üşendiğim için denemedim.
Osman Bey, fideden yetiştirmeyi ben şahsen tercih etmem. Neden derseniz ideal olarak zararlı organizmalardan arınmış bir ortama fide ile topraktaki mantar, bakteri, larva gibi organizmaları taşımak istemem. Mikoriza, trikoderma gibi yararlı organizmalar sisteme sonradan da aşılanabilir.