Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi CNL
Arkadaşlar forumu gezindiğimde gördüm konuyu , çok bilgim olmasa da kısa da olsa bilgi vereyim. Detay isteyen olursa da üretenlerle görüşüp bilgi aktarırım.
Bu domates türü bizim bu yöreye has bir domatestir. Bu yöre derken sadece Gaziantep değil, daha ziyade Urfa da yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ürün ekildikten sonra can suyu dışında su verilmiyor. Domates susuz yetiştiği için ticari domatesler kadar iri olmuyor ama tokat domatesinden (yumurta şeklinde olana biz tokat domatesi diyoruz burada yanlışım var ise kusura bakmayın) de daha iri oluyor. Tabi tahmin edebileceğiniz gibi lezzet anlamında müthiş bir tadı vardır. Çünkü etli bir domatestir, içinde bulundurduğu su oranı azdır. Mesela ben bu sene 50 kg kadar alıp evde konserve yaptım eşim ile. Etli bir ürün olması dolayısı ile konserve ve de salçalık olarak kullanıma çok uygun ama ne var ki ticari sebeplerden bu çok mümkün görünmüyor (Verimin adet/gr bazında düşük olmasından dolayı) Yoksa İstanbul tarafında sizlerin yetiştirmiş olduğu pembe domateslerden kat kat daha lezzetlidir  Bir de Sof domatesi dediğimiz bir cins var ki o sulu yetişir ve de adet/gr hatta adet/kg bile denilebilir çok verimlidir. Fakat onunda şekli çok biçimsizdir. Ama onun da tadına ve de kokusuna doyamazsınız. Domatesi ikiye yarın, 100 metre öteden kokusunu alırsınız.
Of canım çekti şimdi ya kokulu kokulu 
|
Başlıkta Deşti domates hakkında bilgi vereceğinizi belirtiyorsunuz ancak başka domates çeşitlerini anlatıyorsunuz. Deşti ürünler Güneydoğu Anadolu illerimizin bir çoğunda yetiştirildiği gibi Hatay ilinde de yetiştiren var olduğunu biliyorum. Siz Tokat veya diğer Domates çeşitlerini beğenebilirsiniz. Burdaki konu başlığı Deşti ürünler.