Selamlar,
bende tohumdan üretime fazlasıyla meraklı olduğum için farklı yerlerden tohum temin etmeye gayret ediyorum. Bu sıralar bir miktar ebayden tohum aldım. Neredeyse tamamının prosedür kağıdında formül olarak verdikleri tarif aynı idi. Ziplock poşetlerde yani hani şu bizim ağızları fermuarlı gibi olan küçük genelde tohum sakladığımız poşetlerin büyüklerine kumlu toprak (aslında süzekli toprak diyor) koyarak ağızlarını kapatıp fısfıs ile sulamasını yaparak günde 1 kez havalandırmak kaydı ile sadece toprak kuruduğunda sulama ile güneşli ve sıcaklığın 28 derece olduğu bir ortamda saklanması gerektiğini söylüyorlar.
Ben daha kolay ve kendimce daha pratik olan bir yılı deniyorum ve şimdilik sanki başardım gibi duruyor.
Ben bu peynir saklama ve satma için kullanılan şeffaf kaplardan aldım.10 kadar tohum için 250gr, daha fazlası içinde 500gr ve 1000grlıkları tercih ettim. İçine süzekli toprak koydum ve tohumları cımbızla tek tek toprağın içine doğru biraz ittim. Fısfısla ıslatıp kapaklarını kapattım ve güneş alan balkona dizdim. Oldukça sıcak oluyor bu sayede güneş de alıyor ve aynı zamanda kapaklı olduğu için nemi de kaybolmuyor. Hergünde çok az olmak şartı ile fısfıslayarak ve geceleri kapaklarını bir süre açarak havalandırıyorum.
Bunların sonucunda ne elde ettim der iseniz. 2 hafta önce gelen karışık tohum paketlerimden bir tane hızlı çıkış yapanı ayırdım bile saksıya

, starfish flower olarak adlandırılan ve daha önce yine bu başlıkta resmini koyduğum kaktüs tohumları çimlendi.
Burada dikkat edilmesi gereken husus çimlenmiş olan tohumların aaa çıktı bunlar diyerek hemen ayrılmaması çünkü o kadar nazikler ki hemen kuruyor ya da sararıyorlar.
Akşama da resimlerini çekip koyacağım minyatür seralarımın, ama dediğim gibi çok kolay bir iş değil ve bazı tohumların 2 aydan önce çimlenmesinin imkansız olduğu söyleniyor, ki bu da hergün onlarla ilgilenme gerektirdiği için herkese uygun olmayabilir.
Ama ne olursa olsun çok zevkli ve ufacık kaktüsleri görünce bir o kadar da mutluluk verici birşey.