View Single Post
Eski 30-01-2006, 17:34   #24
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
ARDIÇLARIN ÇİMLENME ZORLUĞU

Ardıç tohumlarının çimlenmesinde en büyük problemin tohumların dış çeperindeki “etli” kısımların olduğunu tesbit eden Gültekin, üretimin yapılabilmesi için ilk şartın bu etli kısımların iyice temizlenmesine bağlamaktadır. Üretimdeki yan tesirlerin sadece bunlardan ibaret olmadığının altını çizen Gültekin, mevsim şartlarının, nem oranının, mevsimlerin ve de “anaç ağaçlardan” alınan ardıç tohumlarının olgun veya yetersiz oluşlarının da çimlenmede çok önemli olduğunu belirtiyor.

Ardıç tohumlarındaki kabuk kalınlığı ve kimyasal sebeplerden (embriyo) kaynaklanan çimlenme engeline dikkat çekilen araştırmada, tohumun bu özelliği şöyle açıklanmaktadır:

Ardıç çekirdeklerinde “Blastakolin” adı verilen bir maddenin varlığı çimlenmeyi engellemektedir. Kozalakların “etli” kısımlarının tamamen temizlenmesi, geçirgenliği artırmada ana etkendir. Bunun için sodyum solüsyonuna batırmak, alkol ya da suda kaynatmak, çeşitli konsantrasyonda sülfürik asit, sitrik asit ve hidrojen peroksit kullanmak gerekir. (Rietweld)

Araştırma raporunda ülkemizde ardıçların çimlendirilmesi üzerine bir çok araştırma yapıldığı da belirtilerek, çeşitli araştırmacıların farklı ardıç türleri üzerinde yaptıkları çalışmalar çok farklı sonuç ve oranlarda gerçekleştirildiği vurgulanmaktadır.

FİDANLIK ORTAMINDA YAPILAN ZORLU ÇALIŞMALAR

Ancak bunların “fidanlık” ortamında Orman Mühendisi Hazin Cemal Gültekin ve Hulusi Öztürk tarafından 2002 yılı içersinde yapılan çalışmalarda, boz ardıçta tohumları 30 saat küllü suda tutma ve 10-20 derecede 25 gün ılık ıslak katlamayı takiben Mayıs aylarında yüzde 29.7, Ekim-Kasım aylarında yüzde 45.3 ve birinci yıl toplamında da yüzde 75 oranında çimlenme elde etmişler.

Gültekin ve Öztürk, ardıçta yaz ekimlerinde yüzde 60-70, güz ekimlerinde yüzde 50-70 oranında; kokulu ardıçta yaz ekimlerinde yüzde 40-50 oranında, güz ekiminde yüzde 15-35 oranında; diken ardıçta, yaz ekimlerinde yüzde 70-75 oranında, güz ekimlerinde yüzde 40-65 oranında, kış ekimlerinde yüzde 35 oranında birinci yılda çimlenme başarısı elde etmişler.

Bu yıl içerisinde, boz ardıçta, 5-10 derece çimlendirme ortamı sıcaklığında, 15 farklı çimlendirme metodu deneyerek yüzde 50 ile yüzde 87 oranında, kokulu ardıçta 4 farklı çimlendirme metodu deneyerek yüzde 56 ile yüzde 76 oranında, diken ardıçta 11 farklı çimlendirme metodu deneyerek yüzde 46 ile yüzde 78 oranında çimlendirme elde etmişler.

Nejat EREN

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön