View Single Post
Eski 30-01-2006, 17:23   #12
cemboa
Ağaç Dostu
 
cemboa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-11-2005
Şehir: izmit
Mesajlar: 662
Eller Mango Üzerinde

Tropik yerlerde, mangolar çok büyük ağaçlar haline gelebilir, ama biz size kendi küçük saksı mangonuzu nasıl yetiştireceğinizi göstereceğiz. Büyük bir olasılıkla meyve vermeyecek, ama denemeye değer. İyi Şanslar.

Çekirdeğin Hazırlanması
Marketinize gidip bulabildiğiniz en olgun en sulu mangoyu alın. Dikkatlice etli kısmını çıkarın, afiyetle yeyin.

Meyvenin içinde, büyük yassı bir çekirdek bulacaksınız. Çekirdeğin üstündeki etli kısımdan kalan parçaları temizlemek için bulaşık teli ya da süngeri kullanın. Çekirdeği bir zımpara kağıdıyla ovun ya da bir keski ile küçük bir kesik oluşturun. Şimdi çimlendirmeye hazır.

Dikim
Çekirdeği çimlendirmek için, su dolu bir cam kavanoza koyun ve kabu hava alan bir dolaba ya da başka ılık yere alın. Suyunu 2 hafta boyunca her gün değiştirin. Eğer çekirdeğiniz filizlenmeye başlarsa, kaptan alıp 10cm'lik gübreli bir toprağa dikin. Saksınızı aydınlık bir yere koyun ve sık sık sulayın.

Eğer çekirdeğiniz filizlenmezse, bir kaç hafta sonra yine de saksıya alın ve saksınızı plastik bir torba içine koyun. Torbayı kapatın ve hava alan bir dolapta 2 ay kadar bırakın. Eğer ılık ve nemli bir ortam sağlarsanız, sonunda mutlaka çimlenecektir. Çimlenir çimlenmez torbayı aydınlık bir yere yerleştirin.

Bakım
Mangonuzu büyürken tercihen yağmur suyuyla sulayın. Güçlü büyümesi için, yaz aylarında likit domates besleyici ile besleyin. Saksı dar gelmeye başladığında, daha büyük bir saksıya alın. Bu saksı değiştirmeyi mango iyice büyüyip güçlenene dek devam edin. Baharda, ilk yıldan sonra, üst tomurcuğu parmaklarınızı kullanarak çimdikleyin (sıkıştırın). Bu, bitkinizin upuzun-zayıf (sırık gibi) büyümesini engelleyecek ve şeklini muhafaza etmesine yerdımcı olacak. Çimdikleme işlemine gerektiği sürece devam edebilirsiniz

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen backyard : 30-01-2006 saat 19:50
cemboa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön