View Single Post
Eski 09-03-2016, 18:44   #30
OSMAN45
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-12-2009
Sayın tuğrulalp,

ilgili konularda bilgi birikimleri oldukça yüksek arkadaşların önerilerini iyi değerlendirip geri dönüşlerinizi nezaket ve saygı çerçevesinde yapmanızı takdirle karşılıyorum. Ev ve bahçenizin mükemmele yakın olacağı şimdiden belli.

Yine o bahçeye ben sahip olsaydım neler yapardım diye devam etmek istiyorum.

Öncelikle yaptırdığınız toprak analizinden başlamak isterim. Toprak analizi için açtığınız çukurdaki görüntü oldukça tatmin edici. Tınlı toprak yapısı biteviye aynı özelliğe sahip görünüyor. Killi, taşlı veya kumlu tabakalaşma görülmüyor. Gerçi standart yönteme göre bir yerden değil birkaç yerden numune almak gerekse de (forumda yöntem konusuda açıklanmış) tabakalaşma olmaması sizin avantajınız olmuş. Analiz raporunda kimya bilimine uygun olmayan bazı terimler olsa da,özellikle Konya toprağının pH sı konusunda şaşırtıcı neticeye varılmış. Bu nedenle çapraz analiz yaptırırdım.

Yanmış organik gübre konusunda kötü tecrübelerimi düşünerek. Bu bir ay içinde 3-4 m3(yani bir traktör römorku) kadar yanmış dedikleri gübreyi alıp altına uygun bir naylon yayıp bahçenin bir kenarına yığar, üzerini bahçe toprağı ile kaplayıp birkaç defa nemlendirip ağaçların dikim zamanı sonbahara kadar bekletir sonra evin kaplayacağı zemin hariç ağaçların altı daha fazla olacak şekilde yayar çapalardım. Toprak yapısını iyileştirici katkı malzemelerini her fırsatta seçimli bölgelere ilave ederdim.

Yağmur suyu deposu benim açımdan bir bahçenin olmazsa olmazlarındandır. Bitkilerin en fazla sevdiği yağmur suyu deposuna her bahçe sahibinin sahip olması gerekir diye düşünüyorum. Şehir şebeke suyu eğer sulama suyu olarak ayrı değilse, bilindiği gibi antibakteriyel bazı kimyasallar katılır. Bunları da bitkilerin sevmediğini çoğumuz biliriz. Bahçemin bulunduğu sitede sulama suyu ayrı olmasına rağmen artezyen suyu kirecini bitkilerim fazla sevmiyor.

Sebze bahçesi olarak ayrılan bölümü ise behemehal işlenmiş organik gübrelerle ve toprak yapısını iyileştirici katkılarla birlikte çapa makinası ile iyice çapalayıp önümüzdeki aylarda alacağım fidelere hazır hale getirirdim.

Bir konuyu daha yazmadan geçemeyeceğim. Ceviz ve inciri sebze bahçesinin en uzak tarafına ve koyu gölge yapıp çok hızlı büyüyen paulownia ağacını ancak bahçemin dışına dikerdim.

Kolay gelsin.

OSMAN45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön