Sevgili Sûz-i Dilârâ,
Ben hercailere neredeyse hiç şaşırtma yapmadım. Sadece çok sıkışık olan bazılarını diğer saksılara aktardım.
Sorularının cevaplarına gelince,
1. Benim bütün soğanlı bitkilerim Sevgili
Alys'den. Ondan aldığım hiçbir soğanlı-rizomlu bitki beni yanıltmadı. Öylesine sağlıklılar ki! Üstelik Ali Ağabey, her soru ve sorunumda bir telefon kadar yakın. Muscari armeniacum çok da kolay üreyen bir tür. Toraktan hiç çıkarmadım ben onları. Geçen yıl oluşan tohumları da saksıya serpmiştim onlar da çimlendi.
Çok hoş temiz bir kokuları var. Özellikle geceleri daha yoğun hissediliyor.
Evlerine ziyarete gittiğimde bir de bir de Muscari Mount Hood un açmış halini görmüş ona da hayran kalmıştım. Mutlaka almak istedim ve geçen yıl aldım. Tabii onun saksılarında çok yoğun çiçeklendiği için daha da harikaydı görüntü. Olsun benim de tepesi karlı mor dağlarım var artık!
Geçtiğimiz günlerde yaptığımız telefon görüşmesinde farklı renklerine de sahip olabileceğim müjdesini alıp çok sevindim.
2. Fotoğraflarını paylaştığım sümbüllerin çoğunun soğanı uzun yıllardır benimle. Hatırlıyorum, sen bir telefon görüşmemizde sümbüllerin saksıda sonraki yıllarda başarısız olduğunu söylemiştin. Çiçeklerimiz biraz daha az ama soğanlar çok sağlıklı.
Ne mi yapıyorum onlar için? Çiçekler geçtikten sonra, çiçek sapını kesip, birkaç sulamada sulama sularına NPK 15-15-15 ekleyerek beslenmelerini sağlıyorum. Yaprakları kuruyunca da topraktan çıkartıp güneş almayan bir yerde kuruttuktan sonra Captan serpip gazeteye sarıyor ve karton bir kutu içinde tekrar toprakla buluşuncaya kadar bodrumun en kuytu köşesinde saklıyorum. Bu kovadakilerin hepsi eski soğan örneğin.
