View Single Post
Eski 07-03-2016, 19:03   #28
tugrulalp
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 10-12-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gilan Mesajı Göster
Çıplak köklü fidan aşısız demek değildir. Aşı işi bol tecrübe ve zaman gerektirecek bir şey. Zamanla merak ederseniz öğrenirsiniz ama ilk etapta önermem, çok zorlu olur.

Konya için çıplak kök fidan zamanının sonlarındayızdır diye tahmin ediyorum. Mart 15'ten sonra çok geç olur sanırım. Bu sene havalar sıcak gidiyor gibi.

Şöyle söyleyeyim. Fidancılar kış sonu bahar başında bol bol çıplak köklü, genelde 1 yaşında fidan getirirler. Bunlar da aşılıdır. Daha sonra bir ay içinde satılmayan fidanları saksılara dikerler. Bunlara artık tüplü fidan denir. Ama diyelim fidancı elinde kalan çıplak kök fidanı Mart ayında saksıya dikti. Bu fidanı saksıdan çıkarmak için köklerinin saksıdaki toprağı iyice sarmış olmasını beklemek gerekir. Yoksa hemen 1 ay sonra çıkarıp dikecek olursanız toprağı dağılır ve siz Nisan Mayıs aylarında çıplak kök fidan dikmiş durumuna düşersiniz, fidanınızın tutma şansı azalır. Yanılmıyorsam o bahar saksıya dikilen fidanlar en erken sonbaharda saksıdan çıkarılabilir. O nedenle tüplü fidan alırken en az geçen seneden kalmış olması gerekir, bu durumda da en az 2 yaşında olacaktır. Dolayısıyla bodur yetiştirme şansı azalır.

Özetle, çıplak köklü fidan daha fazla tecrübe gerektirmez. Yukarıdaki alıntıladığınız yazıdaki gibi ekonomik olarak avantajlıdır ve de isterseniz bodur yetiştirmeye imkan tanır. Ama sadece bu mevsimde dikilebilir.
Her zamanki gibi yine değerli vaktinizi esirgememişsiniz, çok teşekkür ederim fakat ya yardan ya da serden geçeceğiz anlaşılan.

Sadece hafta sonları gidebildiğim için bahçeye fidanlar yetişmeyecek. Toprağın düzeltilmesi (henüz bitmedi), yanmış gübreyle harmanlanması, garaj kapısı (sipariş verildi yapılıyor), damlama sisteminin ana hatları ve otomatik sulama sisteminin kurulması (kendim yapmak istiyorum, araştırmalarım devam ediyor), garaj betonunun döktürülmesi ve bu betonun üzerine konulacak sonradan ardiye olarak evin arkasına taşınacak bir konteyner yaptırılması...

Bunları yaptırırken çıplak köklü fidanların zamanı geçmiş olacak, ya çıplak köklü için bir yıl daha bekleyeceğim ya da sonbaharda tüplü fidanları dikip onları bodurlaştırma konusunda şansımı deneyeceğim.

Alıntı:
Bunu zamanı geçmeden hemen yazmak istedim. Bir ara tasarımınızla ilgili birkaç öneride daha bulunmak istiyorum izninizle.
Lütfen "izninizle" ne demek, ben siz ve sizin gibi ( Sn. Osman45, Jakin, Sevgihoca, Güler hanım, sabah, saleri ve yazamadıklarım...) değerli ağaçseverlerin önerileriyle yola çıktım. Her birinizin önerisi hatta emri başım üstüne... Bilakis vakit ayırmanız, yol göstermeniz beni ve eşimi çok mutlu ediyor. Her birini yapamazsam da "sentezleyip" önerilerinizden yola çıkıyorum. Hem ben "...bir bilene değil birden fazla bilene danışma" fırsatı bulmuşum, bundan güzel ne olabilir? Her birinize saygılarımı ve teşekkürü borç bilirim.
Tasarım konusunda ise biraz acele davranıp paylaşmak istedim ama konteyner falan girdi işin içine, tekrar çizimler olacak Notlar almaya devam ediyorum.
Sağlıcakla kalın...

tugrulalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön