Alıntı:
merhaba memet abi,anladımki tavsiye etmiyorsun peki fidanlıktan bir ağaç fidanı alsam ki bunun boyutu ne olmalıdır?sonradan onu bonsaiye nasıl çevireceğim sonuçta o büyümez mi?biliyorum bana şuan kızıyorsunuz ama gerçekten bilmediğim ve öğrenmek istediğim için soruyorum..
|
Başka bir konu başlığında da aynı soru sorulmuş.
Alıntı:
merhaba emre,sana bir sorum olcaktı,fidandan bonsai yapmayı düşünüyorum.fidanlıktan hangi tür ağaç alsam daha iyi olur ve fidandan bonsaiye nasıl dönecek çok enteresan geliyor bana çünkü o ağaç büyüyüp gitmeyecekmi?
|
Sayın jackbull
Fidandan bonsai yapımı her zaman en iyi başlangıçdır.
Yanlız burada dikat edilmesi gerekli önemli bir konu vardır.
Bu konu bonsai olarak yetiştirilmeye başlanan fidanın fiziksel yapısıdır.
Çünkü her fidan bonsai için uygun olmayabilir.
Her fidan bonsai yapılamaz diye birşey yoktur, ama uygun olmama konusunu açıklarsak.
Bazı fidandan 10 yılda görsel güzeliğe kavuşur bir bonsai oluşturulurken.
Bazı fidandan ise 3 ila4 yılda gerçekden çok güzel bonsailer elde edilebilir.
Uygun nitekilte bir fidan size zaman kazandırır.
Bonsaide uygun fidan seçimi konusu bir konu başlığı olarak sitede mevcuddur.
Ayrıca İzmir bonsai atölyesi konu başlıklı yazıda uygun fidan seçimindeki özellikler belirtilmiştir buralardan faydalanabilirsin.
Şimdi gelelim bonsai basit mantığına yani nasıl oluyorda fidan yılar geçsede 30 **** 60 cm geçmiyor.
Bu bir doğayı taklit sanatı.
Doğada bir takım yıpratıcı şartlara maruz kalan ağaçlar. (Rüzgar,kar,toprak kayması,üst kısmlardan kopup düşen kaya parçaları,susuzluk **** kuraklık gibi)
Ortam şartlarına kendilerini adapte ederler. Bu adaptasyon sonuçunda hayatta kalmak ve devamlılı sağlamak adına kendilerinde ödünler verirler.
Dallarında daha az daha sık sürgünler ve daha bodur bir gövde yüksekliği gibi.
İşte burda bonsai sanatçısı bu doğal yıpratıcı unsuru suni olarak bir genç fidan üzerinde uygulamaya başlayınca bu ufak minyatür ağaççıklar meydana gelir.
Nedir bu doğal olmayan suni yıpratıcılar.
Kök budaması, dal budaması, sürgün budaması, ve ****** telleme.
Bu şartlara maruz kalan bizim saksıdaki fidanımız zaman içinde aynı doğadaki şartlara maruz kalan hem cinsi gibi bodur ve yaşlı bir ağaç olrak saksıda ömrünü geçirmeye başlar.
Ve doğadaki hem cinslerinden daha uzuzn bir yaşam sürer. Çünkü onun düzenli sulayan ilaçlayan ve besleyen bir bakıcısı vardır. Bonsai sanatçısı ağacını sürekli gözler ve bir sorun oluştuğunda en erken zamanda gerekli müdehalesini yaparak ağaçının ömrüne ömür kattığı gibi, uzun yıllar şekilendirebileceği bir canlı mirasa sahip olur.
Saygılarımla.