View Single Post
Eski 05-03-2016, 12:17   #77
Doku_Kültürcü
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 11-02-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Barcalena Mesajı Göster
Boyu kabından taşan kelebek orkidemi pet şişenin içine taşıdım (6. günden itibaren suyunu değiştirdim, yaş sögüt ağacı yaprağını haşlayarak elde ettiğim suyla fısfıslayarak veriyorum.) Denemekten çekinmeyin laboratuvar ortamına ihtiyacınız olmadan da tohumdan orkide yetiştirebilirsiniz.
Sayın Barcalena,
Moralinizi bozmak istemem, ama, bunlar orkide değil. Bütün orkideler monokotildir. Yani tohum çimlendiğinde tek yaprak oluşturur. Sizin fotografta paylaştığınız gibi iki adet kotiledon (dikotiledon) yaprağı oluşturmaz. İkincisi, orkide tohumları çok küçüktür, tam olarak görebilmeniz için 20-40x büyütmeli bir mikroskop kullanmanız gerekir. Orkide tohumları yaklaşık 500-1000 tohum grubu olarak satılır. Orkide tohumu çimlendiğinde protokorm benzeri gövde (kısaca: PLB =protocorm like bodies) denilen küre **** yumurta şeklinde bir yapı oluşturur. Sonra bu yapıdan tek yaprak çıkar, daha sonrasında kök oluşur. Orkide tohumları çok ufaktır. Eğer, İngilizce biliyorsanız, size önerim şu: Bu konuda 2000 yılında Joseph Arditti ve Abdul Karim Ghani'nin New Phytologist Dergisinde kaleme aldıkları 54 sayfalık bir yazı var.
Tansley Review No. 110. - ARDITTI - 2000 - New Phytologist - Wiley Online Library bağlantısına tıkladığınızda açılan sayfada sol üst köşedeki PDF dosyasını tıklayıp bilgisayarınıza indirin.

Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön