View Single Post
Eski 04-03-2016, 21:53   #53
saleri
Ağaç Dostu

saleri's Avatar

Giriş Tarihi: 29-05-2015
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gilan Mesajı Göster
Sevgili Jakin, beğeniniz için çok teşekkürler.

Yağlama konusunu da biraz araştırdım. Petrol tabanlı bir şey kullanmak istemiyorum. Bitkisel yağlardan en çok keten tohumu yağı kullanılmış. Yalnız saf halinin kuruması aylar sürüyormuş. Çabuk kuruyan ”kaynatılmış” (boiled) denen bir hali var, ama anlaşılan onun içine de kurumaya yardımcı ağır metaller ekleniyormuş. Ayrıca da keten tohumu yağının bir takım mantar oluşumları için ortam hazırladığı söyleniyor. Diğer yağlarda da benzer durumlar var.

Kısacası, şu an için sağlığa olumsuz hiçbir etkisi olmayan bir alternatif bulabilmiş değilim...
Ben sebze adalarımda dayanıklı olmaları için palet kullanmıştım. Isıl işlem görmüş - fırınlanmış olanları seçmiştim. Önceki yüzyıllarda bezir yağının savaş gemilerinin tuzlu sudan korunması amacıyla kullanıldığını okumuştum. Onlara da İngiliz bezir yağı (kaynatılmamış-saf) sürdüm. Kuruması öyle aylar almadı.

Ayrıca birazda sn Heyyamola dan gördüğüm kapak tahtalarından da ada yapacağım . Bu hafta sonu yağmur yağmazsa onlara da bezir yağı süreceğim.

agaclar.net te OSB plaklardan sebze adası yapanların bu adaların 2 yıl rahat dayandığını okumuştum. Sanırım bizim adalar 5 yıl çok rahat dayanır.

saleri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön