View Single Post
Eski 03-03-2016, 13:32   #30
nazcal
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 22-04-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 35
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nazcal Mesajı Göster
İhtimal dahilinde tabi. Artık ne olursa olsun dedim ve balkona çıkarttım. İyi olurlar umarım.
28 Şubat'ta çilek ve salatalıkları, ertesi gün de domatesleri kağıt bardaklara şaşırttım. Hala balkondalar, günde 15-16 saat civarı da bitki büyüme ışığı ile de aydınlanıyorlar. Bugün asıl yaprakların gelişmeye başladığını görünce oldukça mutlu oldum ve umutlandım. Belki olur diyerek bu aşamada sormak istediklerim:

- Bahçeye taşımak için henüz çok erken bu nedenle salatalık ve domatesleri birer kez daha şaşırtmayı düşünüyorum. Bunu da 9x11'lik fide poşetlerine yapmayı düşünüyorum. Sakıncası var mı? Poşetlere bardaktaki toprakla birlikte mi şaşırtmalıyım yoksa silkeleyerek mi?

- Deneysel bir çalışma olduğu için her fideden bir kısım bahçeye, bir kısım çatı balkonuna, bir kısmını da çatıda saksıda yetiştirmeyi deneyeceğim. Bahçe hiç bir şekilde güneş ışığı almamakta ama aydınlık . Çatı balkonu güneş alıyor ama ufak bu nedenle ancak sevdiğim bir kaç torpilli fide burada bulunabilecek. Geriye çatıda kapalı olarak yetiştirmeyi deneyeceğim. Burada da kendimce ışık deneyleri yapmayı düşünüyorum. Bilindiği gibi bitki gelişimi için kırmızı ve mavi ışık gerektiği söylenmekte. Bazı kaynaklar yeşil ışığın da gerekliliğinden bahsediyor. Bunu denemeyi düşünüyorum. Ayrıca belirli miktarda bitkiyi kırmızı ve maviye ek olarak beyazla da aydınlatacağım.

- Sulama konusu biraz kafa karıştırıcı. Domatesi ele alacak olursak: Deyim yerindeyse her kafadan bir ses çıkıyor. Ve ne yazık ki doğru sulama konusunda kafam çok karışık. Elektronik kontrollü ve iki çeşit sulama olacak. Her iksis de damla sulama. Birincisi iki günde bir 2 l/h ile yapılacak 30 dakikalık sulama (Domates için). Diğeri de toprak nemine göre yine 2 l/h ile istenen nem seviyesine ulaşılana kadar sulanacak. Bu konuda bitkiye göre doğru sulama konusunda desteğinizi rica ediyorum. Yine bitkiye göre toprak nem yüzdesinin bilnmesi de yararlı olacaktır.

- Toprak olarak dört karışımlı sebze yetiştirme toprağı kullanacağım. Uygun mudur?

- Gübreleme için sıvı solucan gübresi kullanılacak. Sulama esnasında uygun aparatla doğrudan kullanılacak.

- Ne yazık ki sulama için şebeke suyu kullanılacak. En azından iki günlük bir dinlendirme düşünüyorum. Yeterli midir? Ph kontrolüyle uğraşmak istemiyorum, gerekli midir?

- En önemli sorunlardan bir tanesi çatıdaki bitkilerin tozlaşması olacak gibi duruyor. Ne kadar böcek/sinek/arı misafirimizin olacağını bilemiyorum. Tutup da bu iş için özel arı almak ve evi arı kovanına da çevirmek istemiyorum. Geriye sadece bir kaç günde bir bitkileri biraz silkelemek ve akabinde havalndırmak seçeneği kalıyor. Bu konuda başka yöntemler var mıdır? Havalandırma için fan düşünmekteyim ama bazı bitkiler fazla esinti sevmez. Bu konuda da yardımcı olmanızı rica ediyorum.

Tüm bu yazılanlar için adamın derdine bak diyebilirsiniz. Ama son zamanlarda yediklerimizin tatsız, tuzsuz mükemmel şekilli imitasyonlar olduklarını düşündükten sonra doğal olarak az da olsa kendi yetiştirdiğimiz sebze ve meyveleri yemenin yararlı olacağını düşünmekteyim. Domates diye yediğimiz "şeyin" eskisine oranla %50 oranında daha az C vitamini içerdiğini okumuştum bir yerlerde. Tam olarak yüzde doğru olamsa da bazı besin değerleri açısından tükettiğimiz tüm ürünlerin kötü olduklarını düşünmekteyim. Bu nedenle doğal yetişen her şeyden olabildiğince yararlanmalıyız. Bu da pahallıya patlıyor zira organi ürünlerin fiyatı normalinden üç-dört katı pahallı. Bir diğer konu da organik diye satılanın ne kadar organik olduğu konusu. Ülkemizdeki denetim mekanizması düşünüldükçe de pek güvenilir bir sonuç ortaya çıkmıyor. Sonuç olarak da evde yetiştirebileceğimiz domates, salatalık, biber, marul, çilek, ahududu ve bir çok sebze ve meyve var. Ama bunun için doğru yöntemlerin bulunması/bilinmesi gerekmekte. Elbette bilen biliyordur ama ben çok tatmin edici cevaplar bulamadım ve kendi kendime denemeye karar verdim. Yukarıda bahsettiğim yöntemleri deneyeceğim. Başarmam durumunda da bunları paylaşarak herkesin yararlanmasını düşünüyorum. İşte bu yüzden değerli yardımlarınıza ihtiyacım var.

Not: Gönül istedi ki bunu ayrı bir başlıkta tartışalım. Ama ne yazık ki konu bir yerlere taşınacak diye buradan devam etmeye karar verdim. Adminler uygun görürse yeni bir başlık açabilirler.

nazcal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön