Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gilan
Benimkiler güneşe alışık büyüdüler.  Ben hep ”fidecikler çok güneş almalı yoksa cılız uzar” diye bilirdim, o nedenle böyle yapmıştım. Yanlışmış demek ki. Neyse ki sorun olmadı.
Seni selam vermişken borçlu çıkarıp bir soru sorayım sevgili Adalet Abla.  Bu minikleri ayırırken tek tek tutup sökecek miyim yoksa biraz çevresindeki toprağıyla mı almam lazım?
|
Gilan'cığım, mesajına uzun bir cevap yazmıştım dün, tam gönderecekken hooop elektrik uçtu, tabii mesaj da

Neyse durum düzeldiğinde tekrar yazdım, elektrik yine gitti mesaj yine uçtu.
Var bunda bir hayır dedim, bu sabah ilk işim uçmadan soruna cevap yazmak oldu, paylaşmadan önce kopyalayıp sağlama alacağım
Domates fideleri gövde kısımlarından da kök yaparlar, bahçeye dikerken ileri zamanda fidenin gövdesini o tarafa doğru yatırmak için toprağı yükseltirdim, bu şekilde toprağa yatan kısım da köklenir böylece topraktan daha fazla besin alır.
Tabii bu yöntem yöresel deyimi ile, "oturak" veya "yerli" dediğimiz domatesler için geçerli.
Salkım domates cinsi için yatırmaya gerek yok, senin fideler hangi cins bilmiyorum.
Ama, boylarını fazla uzun bulduğun fidelerinin diplerine 2-3 cm. toprak ilâve edebilirsin, bundan hoşlanacaklardır.
Fideleri çıplak kök şaşırtabilir ya da esas yerlerine dikebilirsin, şaşırtırsan daha kolay büyürler.
Ben fideleri 15-20 cm. boyunda çıplak kök alıp direk toprağa esas yerlerine dikerdim.
Senin fidelerin saksıda olduğu için o kadar gelişmesini bekleme, gerçek 5-6 yaprak olduğunda viyollere şaşırt, 15-20 cm. olduklarında topraklarıyla birlikte bahçene dikersin.
İlk şaşırtmada sevgili
YeniGine'nin gösterdiği gibi topraksız dikebilirsin.
Umarım kafanı karıştırmadım ama sen zeki kızsın anlamışsındır