View Single Post
Eski 01-03-2016, 12:37   #61
hobiciakvarist
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-05-2015
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera Mesajı Göster
Geçen yıl köy pazarından aldığım şeker havucunu çok beğenmiştik. 2 tanesini saksıya koydum. Filizlenmeye başladı. Bakalım tohum oluşturacak mı? Ve hatta o tohumdan aynı özellikte havuç alabilecek miyiz?
Sayın Lonicera,

Aynı şeyi ben de merak ettim ve biraz araştırdım. Üç şey öğrendim: birincisi havuçlar çapraz döllemeye ihtiyaç duyuyorlar tohum vermek için. İkincisi ise çapraz döllemeden dolayı oluşan tohumlar çok büyük değişkenlik gösteriyor. Üçüncüsü ise eğer havucunuz hibrit türlerden biri ise oluşan tohumlar steril olma olasılığı yüksek oluyor.

Genelde marketlerde satılan havuçlar hibrit oluyor. Ancak bu her yerde aynımıdır bilemiyorum. Eğer hibrit türler ise oluşturulacak tohumlar steril olacaktır. Ancak "heirloom" dediğimiz açık dölleme ile elde edilen bir havuç ise sorun olmayacaktır. Bunu nasıl anlarız: eğer havuçlar çoğunlukla benzer şekillerde ve renkte ise muhtemelen hibrit türdür. Ancak, eğer havuçlar aynı hasattan gelipte farklı boy, kalınlık ve renk tonları göstermekte ise "heirloom" türü açık dölleme ile elde edilmiş havuçlardır.

Eğer açık dölleme ile edilmiş havuç ise, aynı cinsden iki havucu çaprazladığınız için de yine çok varyasyon olacağını sanmıyorum. Bu nedenlerden ötürü denemeniz son derece faydalı olacaktır (en azından bilgi olması yönünde). Deneyimlerinizi umarım burdan paylaşırsınız.

hobiciakvarist Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön