View Single Post
Eski 26-02-2016, 20:40   #1265
kgursan
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ Mesajı Göster
Frezyanın sonbahar ve ilkbaharda dikimleri yapılabiliyor ama sözkonusu hastalıkla sonbaharda dikim yapılmasının alakası var mı bilmiyorum. Sayın kgursan bunun topraktan bulaşan bir hastalık olduğunu söyledi.

Hasta soğanları kökledikten sonra saksıda kalan sağlam soğanların da yaprak uçlarında kızarmalar görmeye başladım Ne melanet bir hastalıkmış bu! Saksıdaki tüm frezyalarım tomurcuklu, açabilirler mi bilmiyorum.

Tohumdan yetişenlerde de iki tane frezyacığı kökleyip attım.

Şu feleğin işine bak Güya bu sene balkonum frezyadan geçilmeyecekti Hem soğan bulamıyoruz hem elimizdekiler de hastalıktan ölüyor
1.Saksıdaki kalan bitkilerin hepsi istisnasız açacaklar, biraz sabır. sanırım 15 gün içinde tomurcuk göreceksiniz.
2. Bu yapraklarda lekeler yapan : Fusarium denilen bir soğan hastalığı olabilir veya çürük soğan dikildi ise soğanın çürük yerlerinde "Soğan akarı" denilen beyaz bit gibi minik kurtçuklar soğanın içinde (çürük kısımlarında9 yaşar çoğalır ve soğanı çürüterek yapraklarını sarartır.
3. Bunlarla mücadele "Dikim aşamasında" yapıkmalıi soğanlar dikmeden gözlenmeli ve çürük, siyah noktalı vs. soğanları dikmemek gerekir. soğanlar irileştikçe, çürüme ve hastalık taşımaları artar. Bu nedenle ya yavrulardan soğan elde edip onları dikmeli, veya tohumdan soğan elde edip onları dikmelidir.

ben bu yıl frezyadan yandım!!:: neden?
geçen yıl soğanları sökülürken işçiler bazı hastalıklı çeşitlerin soğanlarını da iyilerin arasına sağlam diye karıştırmışlar. Bu sene sağlam soğanları ayırdım ve şüpheli olan 5-6 kasa dolusu iri soğanı çöpe attım. Buna rağmen sökün anında karışan soğanlar şu anda hepsi hasta bitkiler verdi. aralarında sağlam olanlar var . Ayırmam gerekli. Ben de şu anda belki 5-6 bin bitkiyi tek tek ayırıp söküyorum. gelecek yıl soğanlarım sağlıklı olsun diye. Diktiğim 10 yastık soğandan en az 3 yastığını çöpe atacağım.

işçinin başında durmayınca böyle oluyor. Sökme anında hasta soğanları ayıramıyorlar. Temizlerken de belli olmuyor. Bakıyorsunuz taş gibi soğan, ama kesince içindeki çürük görünüyor. Canlı bomba gibi ! patlasın da tutuklayalım oluyorlar, diktikten sonra tutukluyoruz!!.

Kolay gelsin.

Haziran temmuz da kaçbin tane soğan istersiniz? sarı ve beyaz..

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön