Sayın celiltr ekşi karaduta bende çok meraklıyım. Önceki hafta pazarda yazın bu dutu satan köylüye çelik getirtmiş ve onları bahçede büyük bir saksıya dikmiştim. Bu hafta sonu ise köy meydanındaki yaşlı duttan kendim çelik alayım dedim. Kahveden yaşlılar önce müdahale ettiler ( orta parmak kalınlığında dal kesmeye çalıştığımı görerek) o olmaz daha uçtan al diye, sonrada geldi bir yaşlı köylü bırak ben alıvereyim dedi çelikleri. Söyledikleri şuydu, nazlıdır ama hakkını verirsen tutturursun. Hakkı ne dedim, en kalın yeri serçe parmağının ucu kadar anca olan çeliği toprağa en az 15- 20 cm göm, tepede tek göz kalsın ki beslenmesi kolay olsun, çeliği kısaltacaksan üstten değil alttan kes üste bıçak dokundurma dediler. Aldıkları çeliklerde en çok geçen yılın sürgünü denebilecek filizlerdi.
Ben tavsiyelere uyarak bir başka saksıya 5 adet çelik daha diktim ve sulayarak döndüm. Sizin çelikler bu durumda hem kalın hemde alt kısımları yetersiz görünmekte. Henüz vakit varken bir deneme daha yaparsınız diye uyardım sizi.
|