Rica ederim
Fatma E.,
Gardenyanız
kapalı balkonda ise yaprakların
nemlilik ihtiyacını karşılamak için
ilaveten
nemlendirmeniz gerekir.
Bunun için de, alışkanlık haline getireceğiniz şekilde, kendi periyodunuz dahilinde, incecik sis gibi püskürtme yapabilen bir fısfıs ile gardenyanın yapraklarını hem alttan hem de üstten sislendirmeniz, nemlendirmeniz gardenyanıza iyi gelecektir.
Ben bu uygulamayı, haftaiçi eve geç döndüğüm için hemen her gece yatmadan önce; haftasonları akşamüstü evdeysem, doğrudan gün ışığının vurmadığı aydınlık bir saatte gün içinde yapıyorum.
Yalnız
yaprakları fısfıslarken dikkat edilmesi gereken bir husus var:
Tomurcukların iyice büyüyüp, açılmaya başladığı (Yani yeşil tomurcuğun dış çeperinin aralanıp da beyaz rengin görülmeye başladığı zaman; hani anlarsınız ki bir gün sonra çiçeğiniz mis gibi açacak, işte o zaman) andan itibaren fısfıslamayı yaparken,
püskürttüğünüz suyun o beyazı görünen tomurcuğa ve ertesi günden sonra mis gibi açmış olan bembeyaz gardenya
çiçeğinin üzerine doğrudan
gelmemesine özen gösterebilirseniz, çiçeğiniz beyazlığını daha çabuk kaybetmez.
Çünkü açmış gardenya çiçeğine su temas edince daha çabuk kararıyor sanırım; hem su hem de burun (koklarken dikkat) teması için de durum aynı
Ben su püskürtürken çok da titizlenmeden sadece açmış çiçeğin üzerine boştaki elimi (çiçeğe temas etmemeye çalışarak) siper ediyorum; o çiçeğin dalına da su püskürtmüyorum.
Hem, 3-4 gün fısfıssız kalsa ölmez ki zaten değil mi !